Revoluce v receptech: místo léku účinná látka

25. 5. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Novinka, kterou chce zavést ministerstvo zdravotnictví, se nelíbí. Lékaři bijí na poplach: Korupce se nevyřeší a pacienti doplatí zdravím.


Místo výběru z několika léků na skladě lékárny jen jeden s vysokým doplatkem a ztráta důvěry v léčbu. Tak by podle lékařů mohlo skončit zavedení změny, kterou minulý týden představilo ministerstvo zdravotnictví. To by totiž chtělo, aby doktoři předepisovali místo názvu léku jen jeho účinnou látku.

Z dostupných medikamentů by pak levnější přípravek vybral lékárník.

„U nás je možná od roku 2008 náhrada léku z receptu za lék jiný s nižším doplatkem.V praxi však příliš nefunguje, protože lékárna je zainteresována ziskem. Generická preskripce neboli možnost předepsat místo běžného léku jen účinnou látku by měla navíc přispět k potlačování korupčních praktik, kdy marketingoví zástupci firem navštěvují lékaře a přesvědčují je, že právě daný přípravek má nejlepší efekt,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Sám Nosek však připouští, že návrh má své mouchy a potřebuje propracovat. Korupční tlak by se totiž s předpisem účinné látky přesunul do lékáren.

Tlak se přestěhuje do lékáren

„Tlak ze strany farmaceutických firem se týká spíše těch, kdo pro nemocnice obstarávají nákupy léků než ambulantních a nemocničních lékařů. Řešení nebude znamenat nic jiného, než že se problém přesune do lékáren. To bude farmaceutickým firmám velmi vyhovovat, pokud to dokonce není záměrem. Ovlivnit malé množství lékárníků je totiž snazší než velké množství lékařů,“ podotýká Václav Šmatlák, předseda Sdružení praktických lékařů.

Lékárníci se k navrhované změně zatím staví neutrálně. „Generická preskripce není novinka, ale nástroj lékové politiky, který známe řadu let. Záleží ale na tom, jak se bude používat. A o tom zatím víme velmi málo. Prvním krokem by mělo být, aby se jméno účinné látky vyskytovalo na obalu stejným písmem a velikostí jako název. Sníží se tak i nedůvěra společnosti,“ říká prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

I on se pozastavuje nad zdůvodněním, že má generická preskripce potřít korupci. „Jestliže má ministerstvo důkazy o korupci lékařů, a já znám z médií jen jeden jediný případ, tak by se mělo zabývat těmi konkrétními případy a neměnit kvůli tomu celý systém,“ dodává Havlíček.

Nákup i předpis podle seznamu

Ačkoliv podle lékárníků by změna na pacienty neměla mít žádný vliv, lékaři jsou opačného názoru.
„Léky obsahují kromě účinné látky i další složky. Čím více se přípravky střídají, tím je větší riziko alergií. I podle nejpřísnějších norem musí být obsah účinné látky 80 až 120 procent z originálu. Jsou tedy léky, u nichž je střídání velmi nebezpečné, například antiarytmika a antipsychotika,“ vysvětluje šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Zároveň podle něj hrozí, že pokud bude pacient pokaždé dostávat lék s jiným názvem, buď ztratí důvěru v léčbu a raději nebude brát nic, anebo bude brát více léků se stejnou účinnou látkou.

Kubkovy obavy jdou ještě dál. „Lékárníci nebudou mít na skladě takové portfolio léků jako dnes, budou mít jeden, který si nasmlouvají. Třeba budou brát přípravky jen od jedné firmy, která má široké spektrum,“ dodává. Ministerstvo by nákup levných léků chtělo zajistit takzvanými pozitivními listy. Do těch by pojišťovny zanášely přípravky, které vysoutěžily nejlevněji. Lékaři i lékárníci by se pak těchto seznamů museli držet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?