Řidiči dluží nemocnicím za testy krve

12. 9. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Miliony korun dluží nemocnicím řidiči, kteří sedli za volant pod vlivem alkoholu. Například Pardubická krajská nemocnice přichází kvůli neproplaceným testům krve až o čtvrt milionu ročně. Nejvyšší soud už rozhodl, že takové dluhy si mají vymáhat přímo zdravotnická zařízení, nikoliv policie. Změnit by to ale měl zákon.


Erik KNAJFL, redaktor: Začíná to vždy stejně, běžná silniční kontrola odhalí u řidiče alkohol v dechu. Hlídka ho následně převáží do nemocnice, tam mu lékař odebere krev a potvrdí, že je skutečně pod vlivem alkoholu. Když u sebe řidič nemá hotovost, může zaplatit později. Z řidičů se ale často stávají dlužníci.

Dušan KOREL, mluvčí pardubické nemocnice: V letošním se úspěšnost vymahatelnosti pohybuje kolem 50 %.

Erik KNAJFL, redaktor: Řidiči neplatiči často na výzvy a urgence ani nereagují. Dluhy tak rok od roku narůstají.

Tomáš GOTTVALD, ředitel pardubické nemocnice: První obeslání je doporučeným dopisem, takže ty náklady jsou v desetikorunách. Samotné vyšetření přijde na 560 Kč.

Tereza JELÍNKOVÁ, právnička: Pokud dojde spor do exekuce, tak se může dlužná částka vyšplhat až k desetitisícům.

Erik KNAJFL, redaktor: Proti systému už se ohradila i Asociace českých a moravských nemocnic, žádá ministerstvo zdravotnictví o nápravu. Mezitím už některé menší nemocnice přestaly dluhy řidičů vymáhat úplně, nevyplatí se jim to.

Štěpánka ČECHOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví: Ministerstvo zdravotnictví o problému ví a dříve, než přišla žádost asociace, zapracovalo úhradu vyšetření do návrhu zákona o ochraně před škodlivými účinky tabáku a jiných návykových látek. Návrh zákona by měl být předložen do konce roku.

Erik KNAJFL, redaktor: Alkohol je pro pardubickou nemocnici poměrně drahá záležitost. Například za hospitalizaci na záchytné stanici lidé dluží přes tři miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?