Řihák o akci policie na příbramské radnici: O žádnou razii nešlo

15. 5. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedávná návštěva kriminalistů na příbramské radnici kvůli kauze I. polikliniky neměla podobu policejní razie. Vyšetřovatelé se pouze zajímali o data v jednom z počítačů. Novinářům to řekl hejtman Josef Řihák (ČSSD), který je prý znepokojen tím, jak informace o vyšetřování unikají do médií.


Trvá na tom, že prodej polikliniky, který se uskutečnil za jeho starostování, byl v pořádku.

Detektivové dorazili na radnici na konci dubna, měsíc po znovuotevření kauzy. Lidové noviny s odvoláním na státního zástupce Ondřeje Trčku uvedly, že kriminalisté při návštěvě nikoho nezadrželi. Mluvčí radnice Ondřej Šlechtický ČTK řekl, že návštěva policie nebyla nečekaná a tajemnice úřadu o ní věděla. „Policisté navštívili odbor silničního hospodářství a investic, a jestli se nepletu, tak stahovali data z jednoho počítače. Nedokážu říct, jak dlouho se zdrželi, ale určitě to nebylo celý den, bylo to v řádu hodin,“ uvedl Šlechtický.

Prodejem polikliniky, který kritizovala část veřejnosti a lékaři, se policie už jednou zabývala. Dospěla k závěru, že okolnosti soutěže lze označit za trestuhodné, nikoli však trestné. Vyšetřovatel Emil Mašanka, který je pod usnesením podepsán, poté získal místo šéfa odboru veřejných zakázek Středočeského kraje, kterému nyní vládne Řihák. Podezření, že mohl případ úmyslně odložit a dostat za to lukrativní místo, Mašanka i Řihák odmítají. Kvůli novým informacím padla trestní oznámení, kriminalisté ale údajně kauzu otevřeli i z vlastní iniciativy.

Řihák poukazuje na to, že Mašanka uspěl v řádném výběrovém řízení. Na dotaz novinářů, zda neuvažuje o jeho propuštění, dnes řekl, že k tomu není důvod. „Pan Mašanka nic špatného neprovedl, policie ať prošetří to, co prošetřit má, já se tomu nebráním. Mně spíš vadí, že je to přímý přenos, jako když Američané obsazovali Panamu, že se ty informace takto dostávají ven. Protože ač jsem nevinen, tak už to ze mě nikdo nesmaže,“ dodal.

Příbramští zastupitelé schválili prodej polikliniky předloni v prosinci. Rozhodnutí vzbudilo ve městě velké vášně, v ulicích proti němu protestovalo několik stovek lidí. Řihák prodej zdůvodnil tím, že nájemné nestačilo ani na běžnou údržbu a objekt bylo navíc nutné zrekonstruovat.

Do tendru na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbilo se jim to, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se konalo jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje. Řihák výhrady kritiků odmítá. „My jsme v Příbrami nic špatného neudělali,“ tvrdí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?