Řihák: Pokud Příbram zruší záchytku, skončí podnapilí v nemocnici

30. 4. 2013 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud příbramská radnice přestane provozovat záchytnou protialkoholní stanici, bude se muset podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) o podnapilé postarat oblastní nemocnice. Bude to však znamenat výrazný nárůst nákladů, vyplývá z hejtmanova vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí kraje Nicole Mertinová.


Příbramská záchytka podle radnice nesplňuje nové hygienické předpisy, je příliš malá a měl by v ní být trvale lékař. Město ale zařízení rozšiřovat nechce, ani do něj investovat další prostředky. Místostarosta Ivan Šedivý (ODS) už dříve označil za lepší variantu, kdyby stanici provozovala nemocnice. Město podle něj o tom s vedením kraje jedná.

Hejtman a bývalý příbramský starosta Řihák uvedl, že do konce roku zůstává zřizovatelem záchytné stanice město, které od kraje dostalo příspěvek na provoz. Pokud se radnice rozhodne protialkoholní stanici dál neprovozovat, připadne podle něj povinnost postarat se o intoxikované pacienty od Nového roku příbramské nemocnici.

„To by ovšem znamenalo zhruba desetinásobný nárůst nákladů v porovnání se stávajícími náklady města, protože podle platného zákona by byli intoxikovaní pacienti považováni za klasické pacienty a musela by jim být provedena standardní vyšetření,“ upozornil.

Kromě Příbrami jsou ve středních Čechách protialkoholní stanice v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj záchytkám každoročně přispívá na provoz po milionu korun, další peníze přidávají města i obce v okolí.

Přesto musejí radnice provoz záchytek výrazně dotovat. V Kolíně se už rozhodli řešit problém s nedostatkem peněz zvýšením poplatku za nocleh na dvojnásobek. Nakolik je toto rozhodnutí účinné, je otázkou. Klienty jsou často lidé bez domova a vymáhání poplatků není zrovna úspěšné.

Tři středočeské protialkoholní stanice zaznamenaly loni nárůst počtu klientů. Do péče zdravotníků se dostalo 966 lidí, o 56 více než předloni. Téměř deset procent tvořily ženy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?