Riziko větší epidemie eboly v Kongu je podle WHO velké

19. 5. 2017 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejnovější propuknutí eboly v Kongu v sobě skrývá vysoké riziko, že přeroste ve větší epidemii. Varovala před tím Světová zdravotnická organizace (WHO).


Virem byli prokazatelně napadeni dva lidé, u dalších 18 je podezření na infekci. Smrtícímu viru s velkou pravděpodobností podlehli tři lidé. „V tuto chvíli ještě neznáme plný rozsah nákazy,“ řekl vedoucí příslušného programu WHO pomoci v nouzi Peter Salama. Kongo sice podle něj má zkušenosti s potlačováním šíření viru, ale nelze podceňovat výzvy, jimž čelí v odlehlých a nebezpečných částech země.

Laboratorní testy dosud v severovýchodní provincii Dolní Uele potvrdily dva případy napadení virem, u dalších 18 případů existuje podezření. Hlavní prioritou je nyní najít a podrobit pozorování více než 400 lidí, kteří přišli do styku s nakaženými, řekl Salama. V postiženém regionu už byla zřízena ošetřovna na ebolu, další mobilní centrum má brzy následovat.

Pro celý region podle Salamy nyní platí mírné riziko epidemie eboly, celosvětově je pak nízké.
Ebola, která patří mezi krvácivé horečky, je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Ojediněle ebolu na člověka přenáší zvířata, například opice či netopýři. Při dosud největší epidemii eboly v letech 2014 a 2015 mu ve třech západoafrických zemích - Libérii, Guineji a Sieře Leone - podlehlo více než 11.000 lidí. Nakazilo se jich více než 28.000.

V Kongu se opakovaně vyskytují menší epidemie. Při té poslední z podzimu roku 2014 zemřelo podle WHO 35 lidí. Dosud proti viru neexistuje oficiálně schválená vakcína, jedna je ale v současnosti v testovací fázi.
Světová aliance pro vakcinaci GAVI v reakci na nejnovější případy nákazy minulý pátek oznámila, že disponuje 300.000 dávkami vakcíny proti ebole, které je v případě epidemie schopna dodat.

Ebola v Kongu propukla už poosmé a Kongo je nejčastějším místem jejího výskytu na světě. Nemoc byla poprvé zaznamenána v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název viru byl odvozen od řeky Ebola, která se v této oblasti nachází.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?