Ročně dostane v ČR nový orgán zhruba 600 pacientů, je málo dárců

15. 11. 2010 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 600 Češek a Čechů ročně dostane nový orgán. Na milion obyvatel je to víc než třeba v Německu, kde měli loni na tento počet obyvatel 4,4 transplantace srdce, ČR 7,6, a 26,5 transplantace ledvin od zemřelého dárce, ČR 32,6.


Naproti tomu v transplantacích ledvin od živých dárců ČR zaostává, v západní Evropě a zámoří tvoří tyto transplantace až 40 procent všech transplantací ledvin, v ČR jen osm procent. Podpořit tento typ dárcovství má osvětový program s názvem Láska prochází ledvinou.

Celkem žilo k 31.12.2009 v ČR 5428 lidí s transplantovaným orgánem, od 60. let 20. století bylo v českých zemích provedeno 11.100 transplantací. Úspěšnost se zvyšuje. Pacienti, kteří by zemřeli pro nezvratné selhání orgánů, žijí. Mnozí se vracejí ke své profesi, sportují.

Kvalita života po transplantaci je nesrovnatelně vyšší než před ní. Problémem zůstává nedostatek orgánů pro transplantaci. V současnosti čeká v ČR na nový orgán asi 800 lidí, z nich nejvíce, zhruba 560, na ledvinu.

Česká legislativa vychází z předpokládaného souhlasu k odběru orgánů. V případě, že člověk nesouhlasí, může se zapsat do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů.

Lékaři ale v posledních letech stále více propagují transplantace ledvin od žijícího dárce. Pro pacienta je to podle nich výhodnější, orgán funguje v těle déle než od dárce zemřelého. Protože jde o plánovanou operaci, dárce i příjemce jsou v tu chvíli v nejlepším možném zdravotním stavu.

Pro dárce není stanovena věková hranice, záleží spíše na jeho biologickém věku, zdravotním stavu a funkci obou ledvin. Odběr se provádí zpravidla laparoskopicky, tedy bez velkého řezu. Dárce je sledován, život s jednou ledvinou mu obvykle nedává žádná omezení. Příjemce dostává před plánovaným výkonem léky na potlačení imunity, aby tělo orgán neodmítlo.

Při příjmu ledviny od zemřelého pacient neví, kdy orgán dostane. Transplantace je akutním výkonem. Ledvina má být voperována do 20 hodin po odběru. Často je nutné ji převážet stovky kilometrů, zajistit nejvhodnější podmínky při převozu. S prodlužující se dobou mezi odběrem a transplantací stoupá riziko poškození orgánu, hlavně nedostatkem kyslíku.

Ze světových statistik vyplývá, že ledvina od žijícího dárce funguje v prvním roce po transplantaci u 98 procent pacientů, od mrtvého dárce u 93 procent. U transplantací od žijících dárců je průměrná doba funkce ledviny až 20 let, u transplantací od zemřelého dárce osm až 12 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?