Rokycanská nemocnice se má výrazně zmenšit, jasno bude v červenci

7. 6. 2012 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Do poloviny července bude jasno, zda zdravotní pojišťovny nechají přežít dvě za čtyř oddělení Rokycanské nemocnice. Ohroženy jsou gynekologicko-porodnické a dětské oddělení, hovoří se už i o chirurgii.


Plzeňský kraj, majitel nemocnic v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech, s tím nesouhlasí a jedná s pojišťovnami přes rok. Obce Rokycanska, Tachovska a Plzeňska nasbíraly přes 5000 podpisů na protestní petici, kterou povezou ministrovi zdravotnictví. ČTK to řekl krajský radní Václav Šimánek (ČSSD).

„Stále není rozhodnuto,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Wimmer. V aktuálním návrhu pojišťoven Zdravotnickému holdingu Plzeňského kraje je, že by zůstalo také dětské oddělení „v malé podobě“, ale podle něj to není stoprocentní a čeká se na stanovisko ministerstva, které posuzuje situaci v regionu.

Finální verdikt bude znám do poloviny července a poté se začne jednat o smlouvách na rok 2013 a dále, které by se podepisovaly v listopadu. Zrušení chirurgie podle něj nehrozí; hovoří se o snížení počtu lůžek a částečný převod na jednodenní péči.

Objem péče v dalších třech krajských nemocnicích má být podle Šimánka zachován. Pracovníci z Rokycanské nemocnice zatím kvůli nejistotě neodcházejí, nenastal ani odliv pacientů.

Argumentem pojišťoven pro uzavření oddělení v Rokycanech je, že Plzeň je blízko. „Děláme vše, abychom zabránili rušení oddělení. Vznikla iniciativa starostů 'Nechci rodit na silici' s více než 5000 signatáři, což je velká síla,“ uvedl Šimánek. Pojišťovny podle radního tvrdí, že rušení žádá ministerstvo, které se ale odvolává na pojišťovny.

Rušení oddělení by podle Šimánka znamenalo zásadní ohrožení velmi slušně využité nemocnice pro 40.000 obyvatel. „Je to taková salámová metoda. Už se objevují informace, že do budoucna by měla být ohrožena také chirurgie, kterou by chtěly pojišťovny převést do režimu jednodenní péče. Ale my potřebujeme v nemocnici akutní čtyřiadvacetihodinový provoz, který bude zajišťovat kompletní servis pacientům,“ uvedl.

Na společné komisi s pojišťovnami navrhl kraj, že zredukuje lůžka ve třech zařízeních o 15 procent, o 123 lůžek, v Rokycanech o 24 lůžek. To je podle Šimánka maximum pro to, aby nemocnice byla funkční a zajišťovala nonstop servis a byla také rentabilní.

Podle Šimánka by měly ministerstvo a pojišťovny správně rozdělit trh. Tedy, že velké nemocnice by dělaly velké zákroky a minimum malých výkonů, které patří do malých nemocnic. Pokud by pracovaly bez problémů a s krátkou hospitalizací, tak by si vydělaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?