Rokycanská nemocnice stále neví, zda bude muset zavřít porodnici

20. 9. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále v nejistotě o dalším osudu gynekologie a porodnice žije nemocnice v Rokycanech, kterou spravuje Plzeňský kraj. Pojišťovny s ní od příštího roku nechtějí uzavřít smlouvy na poskytování péče v porodnici, konečný verdikt ale zatím nesdělily.


Uzavření porodnice, která má ročně kolem 450 porodů, by ale znamenalo ekonomické ohrožení činnosti celé nemocnice. Nejistá budoucnost se navíc projevuje také u pacientů i u některých zdravotníků, řekla ČTK ředitelka nemocnice Hana Perková.

„Naposledy nám bylo řečeno, že do konce července dostaneme nějaké informace, doteď se ale nikdo neozývá,“ konstatovala. Proti rušení porodnice v Rokycanech se staví kraj jakožto zřizovatel, také lidé z regionu podepisují petici Nechci rodit na silnici. Do porodnice přitom jezdí porodit ženy z Rokycanska, ze severního i jižního Plzeňska a poměrně často také z Plzně. Jsou to zejména ženy, které hledají menší porodnici.

Přesto v období, kdy se v médiích mluví o rušení porodnice, klesá ve vlnách i počet rodiček. „Stalo se nám, že i když se na jaře rodí nejvíc dětí, v dubnu jsme měli jen minimum porodů,“ uvedla Perková. Nastávající matky pár měsíců před porodem si podle ní nezřídka hledaly porodnici jinde. V srovnání s loňskem má ale nemocnice zhruba stejný počet porodů.

Zdravotní péči se v rokycanské porodnici daří plně zajistit, kvůli nejistotě ale odešly některé zdravotní sestry s porodnickou specializací za větší jistotou. „Pokud nějaký zájem ze strany zdravotnic je, netajíme jim, že oddělení je ohrožené, dostávají smlouvu jen do konce roku. Takže pokud se někde na ně usměje větší štěstí, odcházejí tam,“ shrnula Perková.

Podle ředitele krajského zdravotnického holdingu Jiřího Fojtíka stále není jasné, s jakým finálním návrhem nakonec pojišťovny přijdou. Přitom slíbily, že rozhodnutí oznámí do konce července. Zpočátku hrozilo v nemocnicích v Rokycanech a ve Stodu utlumení základní péče v chirurgii, v gynekologicko-porodnickém oboru a zčásti i na dětských odděleních. Po jednáních s pojišťovnami už nyní ve Stodu nic takového nehrozí, v Rokycanech pojišťovny zatím trvaly na zrušení porodnice, uvedl Fojtík.

Ani ředitel stodské nemocnice Jiří Suda ale není klidný. „Žijeme v obrovské nejistotě, snad od 1. ledna by se ve Stodu žádná akutní lůžka rušit neměla, ale žádné oficiální stanovisko nebylo vydáno,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?