Rokycany se dočkaly CT

20. 8. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pol letech usilování, v němž nemocnici podporoval i její zřizovatel – kraj – se sen zdravotníků změnil ve skutečnost.


Včerejšek se stal mezníkem, od něhož se začíná odvíjet nová éra vyšetřovacích možností Rokycanské nemocnice, a. s. Dlouholetý sen se konečně vyplnil, do okresního zdravotnického centra doputovalo vymodlené CT. Jedná se o typ Optima 660.

Místo sanit na nádvoří včera zaujal osmadvacetitunový jeřáb. Díky mistrovskému koncertu muže za řídícími pákami na plošinu lešení, přistavenou k balkonovým dveřím nového vyšetřovacího centra, do druhého patra vynášel po částech cenné zařízení. Jeho hodnota i s pětiletou záruční lhůtou byla vysoutěžená na 14 milionů a 520 tisíc (s DPH). Na nákup přístroje dostala nemocnice od Plzeňského kraje, který je jejím zřizovatelem, 18 milionů. Zbylá část je deponovaná pro čtyřletý pozáruční servis, čímž má nemocnice sCTna devět let vystaráno.

„V CT Optima 660 se slučuje za férovou cenu maximální klinická využitelnost pro nemocnici rokycanského typu. V modelové řadě patří do skupiny nejvyšších tříd,“ uvedl Lukáš Duba z realizačního týmu dodavatelské firmy General Electric, která vysoutěžila zakázku. Dozvěděli jsme se také, že díly pro CT se ´narodily´ v různých zemích – USA, Francii a Číně. Zkontrolované a otestované dorazí do centrálního skladu v Budapešti a odtud putují na místo určení. V Rokycanech si včera se stěhováním téměř dvoutunového prstence cétéčka, ale i pětisetkilogramového stolu, ovládacího počítače, rozvodné skříně a dalších nezbytností poradil proškolený tým smluvního partnera firmy. „Montáž CT teď po mechanické stránce našim servisním pracovníkům zabere zhruba týden, potom ještě technik provede oživení přístroje,“ informoval Duba.

„Cétéčko bude třeba uvést do souladu s elektosystémem nemocnice i vzduchotechnikou, připojit ho k IT technologiím a PAXu, tedy systémům, v nichž se ukládá digitální obraz,“ přidala další podrobnosti ředitelka zdravotnického centra Hana Perková.

Nemocnice také musí požádat o kolaudaci nových prostor vzniklých rekonstrukcí někdejší biochemické laboratoře. „Je to možné až nyní, protože CT se bere za jejich pevnou část. Pro kolaudační řízení je rovněž nezbytná zpráva Státního ústavu jaderné bezpečnosti o provedeném měření záření.

V průběhu popsaného dění je rovněž nezbytné doladit smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Předběžný souhlas máme a stejně tak požehnání přístrojové komise Ministerstva zdravotnictví ČR. Bez toho bychom přístroj nemohli ani koupit a ani by nám pojišťovny potřebné úkony nenasmlouvaly. Jen v našem případě se kvůli němu pořízení CT pro Rokycany o rok protáhlo,“ podotkla ředitelka Perková. Dát vše zmíněné dohromady je podle ní otázkou několika týdnů. Mezitím se do obsluhy přístroje bude zaškolovat také personál.

Nové CT, které má své prostory ve spojovací chodbě druhého patra, se stává součástí pracoviště zobrazovacích metod. Vedle něj tam patří klasické rentgeny a sono.

Počítačová tomografie (CT) kombinuje klasické rentgenové vyšetření s metodou zpracování informací počítačovým systémem, Vše je matematicky spočítané a zobrazené do detailu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?