Rosacea se vyskytuje obvykle u lidí se světlou pletí. Nejčastěji postihuje tváře a nos

15. 8. 2024 7:30
8 nových názorů
Autor: Depositphotos.com/PantherMediaSeller

Trvalé zarudnutí tváří, nosu nebo vzácněji i jiných tělesných partií může mít na svědomí takzvaná rosacea. Jedná se o kožní nemoc, kterou údajně trpěl i slavný britský premiér Winston Churchill či renesanční malíř Rembrandt. Jaké spouštěče ji nejčastěji vyvolávají a jak se s tímto chronickým onemocněním vypořádat, vám prozradí následující řádky.

Kvůli typickému zarudnutí obličeje, které nemoc obvykle vyvolává, byla v minulosti rosacea často mylně považována za důsledek nadměrného pití alkoholu. Ačkoli alkohol může být jedním z faktorů, které příznaky zhoršují, nejedná se o hlavní příčinu potíží. Co za touto zvláštní nemocí ve skutečností stojí, nebylo zatím zcela objasněno.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to rosacea?
  2. Příčiny růžovky
  3. Jaké má rosacea příznaky?
  4. Diagnostika
  5. Rosacea: léčba a prevence

Co je to rosacea?

Rosacea neboli růžovka je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které je charakterizováno zarudnutím, viditelnými krevními cévami a často také malými, hnisavými pupínky. Nejčastějším místem výskytu rosacey je přitom centrální část obličeje, čili především tváře a nos. 

Zhruba u poloviny pacientů onemocnění postihuje navíc i oči, což se odborně nazývá jako takzvaná okulární rosacea. Vzácněji se pak růžovka může objevit také na dalších tělesných partiích. Pacienty tak kromě růžovky na obličeji trápí někdy také:

  • rosacea na uších,
  • rosacea na krku,
  • rosacea na hrudi,
  • rosacea ve vlasech.

Tato nemoc postihuje především osoby se světlou pletí, mezi jinými etnickými skupinami je spíše vzácná. Častěji se přitom objevuje u žen, přičemž u mužů bývají její příznaky zase o něco vážnější. Onemocnění  se u pacientů rozvine většinou mezi 30. až 50. rokem života, ale neobvyklý není výskyt nemoci ani u mladších, či naopak starších jedinců. [1, 2, 34]

Příčiny růžovky

Přesná příčina rosacey není dosud zcela objasněna, ale předpokládá se, že jde o kombinaci genetických, imunitních a environmentálních faktorů. Vyšší pravděpodobnost rozvoje tohoto onemocnění přitom hrozí lidem, v jejichž rodině byl výskyt růžovky již někdy zaznamenán. Genetické předpoklady tak hrají v tomto směru klíčovou roli.

U osob trpících rosaceou bylo zároveň pozorováno zvýšené množství určitých proteinů a peptidů, které mohou způsobit zánětlivé reakce na kůži. Na vině pak může být také demodex, což je rod roztočů, kteří žijí na lidské kůži. Tito mikroskopičtí parazité mohou vyvolávat imunitní reakci, která přispívá k zánětu a zarudnutí.

Kromě demodexu však mohou růžovku vyvolávat také jiné mikroorganismy. U některých osob s rosaceou byla totiž ve vyšším množství zaznamenána i bakterie Helicobacter pylori, která je obvykle spojována s žaludečními vředy. Předpokládá se, že toxiny produkované těmito bakteriemi mohou vyvolávat zánětlivé reakce, které se projevují právě na kůži.

Co se týče environmentálních faktorů, jedním z nejčastějších spouštěčů této nemoci je expozice slunečnímu záření, jelikož ultrafialové záření může poškodit kožní buňky a způsobit zánět. Dalšími spouštěči jsou teplotní extrémy, horké nápoje, kořeněná jídla, alkohol a stres. Tyto faktory mohou rozšiřovat krevní cévy v obličeji a způsobovat nebo zhoršovat zarudnutí. [5, 6, 78]

Jaké má rosacea příznaky?

Toto chronické zánětlivé onemocnění kůže se projevuje širokou škálou příznaků. Dané symptomy se pak mohou lišit v závažnosti, a navíc se někdy mění v průběhu času. Uvádí se přitom, že mírnější průběh nemoci mají ženy, zatímco u mužů jsou projevy růžovky výraznější. Mezi hlavní příznaky rosacey tak patří:

  • Trvalé zarudnutí: jedním z nejčastějších příznaků rosacey je trvalé zarudnutí centrální části obličeje, které se nejčastěji objevuje na tvářích, nose, bradě a čele. Toto zarudnutí může být způsobeno rozšířenými krevními cévami blízko povrchu kůže.
  • Viditelné krevní cévy: u některých lidí s rosaceou se objevují malé, viditelné krevní cévy na povrchu kůže. Tento jev se nazývá jako takzvaná teleangiektázie.
  • Pupínky a puchýřky: rosacea často způsobuje malé červené pupínky nebo puchýřky, které mohou připomínat akné. Pupínky jsou někdy naplněné hnisem a mohou být bolestivé nebo citlivé na dotek.
  • Ztluštění kůže: v pokročilých stadiích rosacey může dojít ke ztluštění kůže. To někdy vede ke vzniku tzv. rhinophyma, což je červené nerovnoměrné zduření nosu, jež je častější u mužů než u žen.
  • Oční příznaky (okulární rosacea): až polovina lidí s rosaceou může mít také oční příznaky, známé jako okulární rosacea. Tyto symptomy zahrnují zarudnutí, suchost, podráždění a pocit cizího tělesa v očích. V závažných případech může dojít k zánětu očních víček (blefaritida) nebo k zánětu rohovky (keratitida), což může ohrozit zrak.
  • Pálení a štípání: mnoho lidí s rosaceou pociťuje pálení, štípání nebo svědění postižených oblastí. Tyto nepříjemné pocity mohou být vyvolány různými spouštěči, jako je vystavení kůže slunci nebo konzumace horkých nápojů či kořeněných jídel.
  • Suchá a citlivá kůže: pokožka postižená rosaceou může být suchá, napjatá a citlivá na běžné kosmetické produkty.
  • Náhlé zhoršení stavu: pro toto onemocnění jsou charakteristické cykly remise a exacerbace. Náhlé zhoršení příznaků může být vyvoláno různými faktory, jako jsou stres, změny počasí, hormonální výkyvy nebo konzumace určitých potravin a nápojů.

U každého jedince, který trpí rosaceou, se mohou objevit různé kombinace výše uvedených příznaků a jejich závažnost se může případ od případu lišit. Identifikace symptomů a vyhýbání se jejich spouštěčům, stejně jako vhodně nastavená léčba, mohou pomoci kontrolovat a minimalizovat příznaky onemocnění a zabránit jeho zhoršení. [9, 10, 11, 12]

Diagnostika

Pokud jde o to, jak se stanovuje diagnóza rosacey, lékař musí v prvé řadě pacienta vyšetřit a zjistit informace o jeho anamnéze. Neexistuje žádný specifický laboratorní test, který by mohl jednoznačně potvrdit přítomnost růžovky, a proto je důležité pečlivé klinické zhodnocení a vyloučení jiných onemocnění, které mohou vyvolávat podobné příznaky.

Svědění kůže způsobují alergie, nemoci i stres. Často si na něj stěžují i nastávající maminky
Přečtěte si také:

Svědění kůže způsobují alergie, nemoci i stres. Často si na něj stěžují i nastávající maminky

Dermatolog tak nejprve pečlivě prozkoumá pokožku pacienta. Zaměří se přitom na specifické příznaky, jako je trvalé zarudnutí, viditelné cévy, pupínky a puchýřky, které jsou pro rosaceu charakteristické. Dále také zhodnotí lokalizaci těchto symptomů, neboť rosacea se objevuje na specifických místech, zejména v centrální části obličeje.

Následně bude lékaře zajímat, kdy se příznaky dostavují, jak dlouho trvají a jak jsou závažné. Kromě toho bude také zjišťovat, co dané obtíže může spouštět, tedy zda se dotyčný v poslední době vyskytoval hodně na slunci nebo jestli konzumoval alkohol či určité druhy potravin. A nakonec je potřeba rovněž zjistit, zda má pacient v rodině někoho s rosaceou, protože významnou roli pro rozvoj onemocnění mohou hrát genetické předpoklady.

Vzhledem k tomu, že příznaky rosacey mohou připomínat jiné kožní onemocnění, jako je například akné, lupus nebo seboroická dermatitida, je důležité provést diferenciální diagnostiku. To znamená, že lékař musí vyloučit tato a další onemocnění na základě klinických příznaků a anamnézy. Někdy může být nezbytné provést určité testy, jako je kožní biopsie nebo krevní obraz, aby se vyloučily jiné diagnózy.

Pokud má pacient příznaky naznačující okulární rosaceu, může mu být doporučeno oční vyšetření u oftalmologa. Oční lékař provede podrobné vyšetření očí, aby zjistil, zda jsou přítomny příznaky jako zánět očních víček, suchost očí nebo zánět rohovky. [13, 14, 15, 16]

Rosacea: léčba a prevence

Samotná léčba rosacey se zaměřuje na zmírnění příznaků a zastavení progrese nemoci. Jelikož se jedná o chronické onemocnění, neexistuje zatím žádný lék, který by jej definitivně vyléčil. Nicméně k dispozici jsou určité možnosti léčby, které mohou pomoci kontrolovat a minimalizovat projevy růžovky. Terapie tak obvykle zahrnuje kombinaci léků, změny životního stylu a péče o pleť.

Znáte někoho, kdo se léčí s růžovkou?

U mírných až středně závažných případů rosacey se nejprve využívá takzvaná topická terapie, která spočívá v aplikaci protizánětlivých léků na postižené místo. Závažnější projevy nemoci pak zpravidla vyžadují lokální nebo celková antibiotika a k léčbě obzvláště těžkých případů rosacey mohou lékaři pacientovi předepsat silnější léčiva, jako je například izotretinoin.

Pro snížení viditelnosti rozšířených cév a zmírnění zarudnutí může pacient podstoupit laserovou a světelnou terapii. Tyto procedury obvykle vyžadují několik sezení a jsou prováděny dermatologem nebo školeným specialistou. Nedílnou součástí léčby je pak také vhodná péče o pleť, která zahrnuje používání šetrných čisticích prostředků, pravidelnou hydrataci pokožky a ochranu před sluncem pomocí širokospektrálních opalovacích krémů s vysokým SPF.

Kromě léčby je však potřeba, aby se sám pacient, který má rosaceu, vyhýbal faktorům, jež příznaky nemoci spouštějí. Je proto nutné přizpůsobit danému stavu svůj životní styl. Pacient by se tak měl pokud možno vyhýbat přímému slunečnímu záření a extrémním teplotám, omezit konzumaci kořeněných jídel a horkých nápojů a v ideálním případě přestat pít alkohol. 

Léčba rosacey v těhotenství

Léčba růžovky během těhotenství je zvláště náročná kvůli potenciálním rizikům, jež některé léčebné postupy mohou představovat pro plod. Z léků, které se aplikují lokálně na postižené místo, se za bezpečný v těhotenství považuje například Metronidazol. Naopak zcela vyloučené je užívání izotretinionu, u nějž je známo, že má na svědomí vážné vrozené vady plodu. U závažných případů se místo něj někdy používá Prednison. [17, 18, 19, 20, 2122, 23, 24]

Zdroje: wikiskripta.eu, niams.nih.gov, mayoclinic.org, aad.org, dermatologiepropraxi.cz, nhs.uk, my-clevelandclinic.org, solen.cz, nemlib.cz, derm.cz, rosacea.org, dermnetnz.org, link.springer.com, academic.oup.com, escholarship.org

Dobrý den,
Morbihanova choroba je vzácná, jde o chronický a perzistující otok obličeje a jedná se pravděpodobně o komplikaci rosacei,

Neny (neregistrovaný)

Mám super ochranný krém, má SPF 50, je zelený při nanášení na kůži a posléze znědne. Naprosto mi růžovku vyléčil. Byla jsem před pár měsíci na kožním a prý již žádnou nemám. Kosmetička mi řekla, že mám pod lupou ještě velice drobné žilky, ale ty v podstatě nejsou vidět.Je potřeba naprosto změnit stravování, nestresovat se (kupuji si CBD) a hodně chodit do přírody. Bylo mi 60 a vypadám lépe, než ve 40. Přeji všem hodně sil a štěstí.

  • Našli jste v článku chybu?