Roste zájem o autotransfúze

19. 2. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích v posledním období roste zájem o autotransfúze. Trend nedůvěry pacientů k cizí krvi způsobuje nejen strach z nákazy HIV, ale v posledním období k němu přispívá i...


hysterie kolem takzvané nemoci šílených krav.

„Registrujeme velký zájem o autotransfúze. Tuto možnost v okrese využije v souvislosti s operačními zákroky asi 20-30 lidí měsíčně a dá se předpokládat, že tato čísla dál porostou,“ uvedl primář transfúzního oddělení břeclavské nemocnice Josef Janča.

Ministerstvo zdravotnictví již začátkem února vydalo metodický pokyn, který zpřísňuje pravidla pro odebírání krve k transfúzím. Pokyn z řad dobrovolných dárců vyřazuje lidi, kteří po roce 1986 pobývali déle než půl roku ve Velké Británii či Francii. Důvodem tohoto kroku jsou právě obavy z možného šíření tzv. nemoci šílených krav krevní cestou.

„Je to metodický pokyn, který nemá formu vyhlášky, ale budeme ho dodržovat,“ konstatoval Janča. Každý dárce nyní najde v dotazníku dvě nové otázky, které se týkají právě možného pobytu ve zmíněných zemích. Podle Janči se tento krok na počtech dobrovolných dárců krve nijak neprojeví. „Lidí, kterých se to týká, je minimum. Na Břeclavsku máme nyní v evidenci kolem sedmi tisíc dobrovolných dárců krve. Asi dvouprocentní úbytek způsobí podle našeho předpokladu lednové místní omezení placeného dárcovství,“ řekl primář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?