Rozhodce z kauzy Diag Human žaluje stát o odměnu tři mil. Kč

5. 10. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeden z rozhodců v kauze Diag Human Jiří Schwarz podal žalobu, ve které po České republice požaduje vyplacení odměny za rozhodování v případu. ČTK o tom informoval jeho advokát Jiří Kovanda.


Schwarz si nárokuje přes tři miliony korun, podle Kovandy na peníze čeká už více než dva roky. Proti vyplacení peněz rozhodcům se stavělo ministerstvo financí, podle kterého má být dohodnutá odměna půlmilionová.

Firma Diag Human se s Českem řadu let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají žádné právní účinky.

Rozhodci Schwarz, Milan Kindl a Petr Kužel v květnu poslali členům vlády dopis, ve kterém uvedli, že se na zaplacení odměny dohodli s bývalým ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Podle ministerstva měli dostat celkově 18,5 milionu, polovinu z toho od státu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s vyplacením peněz souhlasil, proti byli ale další členové vlády z hnutí ANO.

Česko se podle Kovandy k vyplacení peněz zavázalo v rozhodčí doložce, podle které se řízení konalo, Holcát později závazek potvrdil. „Od vydání rozhodnutí uplynuly déle než dva roky a ČR přes opakované výzvy svůj závazek neplní,“ uvedl advokát. Odměnu vyčíslil podle sazebníku na 3,092.143 korun. Schwarz podle něj podává žalobu také proto, aby vyloučil spekulace o tom, že arbitři účelově rozhodli ve prospěch Česka.

Proti vyplacení milionové odměny se v květnu stavělo ministerstvo financí. Upozorňovalo, že se již před dvaceti lety dohodla odměna pro rozhodce ve výši 500.000 korun. Na ní se do roku 2008 nic neměnilo. Teprve až o rok později a pak znovu v roce 2013 rozhodci napsali zástupcům společnosti Diag Human a státu, že by chtěli odměnu deset milionů korun pro každého, celkem tedy 30 milionů.

Stát s tím ale nesouhlasil a nechal vypracovat právní stanovisko od advokátních kanceláří a ty konstatovaly, že odměna bude vypočtena podle sazebníku Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky. Celkem jde tedy o 18,5 milionu korun včetně správního poplatku jeden milion korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?