Rozhodnutí soudu o Obamově zdravotnické reformě ušetří miliardy

26. 7. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Díky rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, který nedávno podpořil přelomovou zdravotní reformu prezidenta Baracka Obamy, ušetří vláda Spojených států během 11 let 84 miliard dolarů. Vyplývá to z analýzy Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO), kterou tento týden zveřejnil.


Většinu úspor přinese podle CBO výrok soudu, podle něhož americké státy nemusejí rozšiřovat zdravotní program Medicaid pro méně majetné Američany. Celkově pak podle nezávislých analytiků CBO zvýšené příjmy díky reformě a úspory, s nimiž reforma počítá, Spojeným státům přinesou mnohem více finančních prostředků, než kolik padne na zpřístupnění zdravotního pojištění většímu počtu Američanů.

Republikáni přitom dlouhodobě varují před údajným negativním dopadem reformy na federální rozpočet. Jejich kandidát na funkci prezidenta Mitt Romney se zasazuje o zrušení zákona zavádějícího zdravotní reformu, neboť podle něj zvýší státní deficity o biliony dolarů. Ředitel CBO Douglas Elmendorf však v dopise adresovaném republikánskému předsedovy Sněmovny reprezentantů Johnu Boehneri upozorňuje, že naopak zrušení reformy by zvýšilo deficit, a to v příští dekádě o 109 miliard dolarů.

CBO ve své analýze také uvedl, že počet nepojištěných Američanů v roce 2022 by se měl pohybovat kolem 30 milionů, dřívější odhady přitom hovořily o 27 milionech. Pokud by však reforma nebyla schválena, bylo by prý v té době nepojištěných Američanů na 60 milionů. V současnosti je jich asi 53 milionů.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) je nestranická federální agentura, která pro americký Kongres zpracovává finanční a ekonomické analýzy, jež mu mají pomáhat při rozhodování v otázkách ekonomiky a rozpočtu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?