Rozhovor s ředitelem Nemocnice v Žatci Čestmírem Novákem

13. 12. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
ČRo Radiožurnál: Nemocnice protestují proti úhradové vyhlášce a nepodepisují se zdravotními pojišťovnami smlouvy na příští rok. Domluvily se na tom kraje s Asociací nemocnic. Podle jejího výkonného ředitele Stanislava Fialy se zdravotnická zařízení téhle dohody drží.


Stanislav FIALA, výkonný ředitel Asociace nemocnic: Nemocnice jsou zatím solidární, máme informaci a zatím neověřenou, že pouze dvě nemocnice z naší asociace podepsaly pod nátlakem smlouvu s jednou pojišťovnou. Hodláme předložit ještě před koncem roku vlastní návrhy zdravotním pojišťovnám.

Jiří CHUM, moderátor: Je to vlastně v reakci na postup pojišťoven, které se zdravotníky nejednají individuálně, ale vystupují právě společně. Nemocnicím vadí, že nová vyhláška povede k rušení lůžek a omezení péče. To může být příklad i nemocnice v Žatci. Její ředitel Čestmír Novák je teď hostem Ranního interview Radiožurnálu. Vítejte. Jaká oddělení jsou konkrétně u vás v ohrožení, pane řediteli?

Čestmír NOVÁK, ředitel Nemocnice v Žatci: Nám byl předložen návrh smlouvy na dlouhodobou péči pro lůžková oddělení akutní péče interna a chirurgie a v tom krátkodobějším horizontu do dvou let pro oddělení pediatrie nebo dětského lékařství, a gynekologie a porodnictví. Samozřejmě s tím nesouhlasíme, návrh smlouvy jsme odmítli nebo při tom jednání jsme odmítli tento postup s tím, že jsme jednou jedinou soficientí nemocnicí plnohodnotnou nemocnicí v okrese Louny, add 1, add 2, znamenalo by to ekonomicky narušit stabilitu nemocnice takovým způsobem, že by se ta nemocnice propadla do hluboké ztráty, kde už by se návrat na řekl bych, formu ziskové nemocnice, kterou nyní jsme, tak už by nebyl možný, reálný.

Jiří CHUM, moderátor: Když o tom mluvíte, podle nové úhradové vyhlášky, o kolik peněz by vaše nemocnice přišla, pokud by poskytovala péči v objemu jako letos?

Čestmír NOVÁK, ředitel Nemocnice v Žatci: My odhadujeme, že by ten propad úhrady lůžkové péče byl zhruba o 3 % u ambulantní péče o 6 %, tedy v průměru někde podle těch tržeb zhruba asi okolo 5 %. Jestliže jsme nemocnicí, která má obrat okolo 200 milionů korun, tak si to snadno i posluchači dokážete spočítat a to je pro nás částka, která v době, kdy se zvyšují vstupy do zdravotnictví, ať už je to DPH, ať už jsou to DPH s náklady spojené, elektřina, pohonné hmoty, samozřejmě i suroviny, včetně léků, léčivých přípravků, tak si toto snížení úhrad nemůžeme dovolit.

Jiří CHUM, moderátor: Myslíte si, že nemocnice v jednotném postupu vytrvají teď 12. prosince a pokud všem nebudou zaručeny nové smlouvy, tak jednotlivě kontrakty neuzavřou?

Čestmír NOVÁK, ředitel Nemocnice v Žatci: To je těžké predikovat. Každá nemocnice má jiného zřizovatele a záleží samozřejmě na zřizovateli. Je pravda, že ředitelé mají ze své pozice určitý mandát, který jim to umožní, ale já osobně si myslím, že na základě pokynů zakladatele nebo zřizovatele je možné cokoliv. Zatím vystupujeme jednotně tak, jak komunikujeme s asociací, ať už naší Asociací českých moravských nemocnic anebo ruku v ruce s Asociací krajských nemocnic, s Asociací hejtmanů, také komunikujeme s Radou Ústeckého kraje, tak si myslíme, že ten postup je jednotný a že ten tlak, který vytvoříme vůči zdravotním pojišťovnám povede k nějakému cíli.

Jiří CHUM, moderátor: Moc času už nezbývá, co se stane po Novém roce, když ta patová situace bude trvat dál? Bude třeba právě ta vaše nemocnice léčit i bez řádných smluv?

Čestmír NOVÁK, ředitel Nemocnice v Žatci: Samozřejmě nemůžeme zavřít bránu, to prostě nejde. Musíme se chovat trošku racionálněji. Tady v tom myslím racionálněji přístupem k pacientům. Budeme vycházet ze 48 zákona, to znamená, budeme tu péči hodnotit jako akutní, neodkladnou a v tom případě je tady mechanismus, kdy pojišťovny tuto úhradu musí, musí naplnit ze zákona. A já osobně se domnívám, že skutečně zvítězí zdravý rozum a že mezi poskytovateli zdravotní péče nebo dneska zdravotních služeb podle nové legislativy a mezi plátci za tyto služby dojde k určité dohodě. Hlavní roli v tom samozřejmě musí sehrát ministerstvo. To je bezesporu.

Jiří CHUM, moderátor: Radiožurnál bude dál přinášet aktuální informace. Ředitel Nemocnice v Žatci Čestmír Novák, na shledanou.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?