Rozhovor se Zdeňkem Schwarzem

26. 9. 2012 7:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Žlutý základ a po obvodu šachovnicový zelený reflexní pruh. Tak by měly vypadat nové sanitky. Jednotný vzhled určuje vyhláška ministerstva zdravotnictví, ale záchranáři s ním nesouhlasí. Proč? Hostem úterního Ranního interview byl Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky.


moderátor: Vítejte, dobré ráno.

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Dobré ráno.

moderátor:
Tak vaše auta jsou žlutá. Proč vám nový vzhled aut tolik vadí?

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Nám nevadí ten nový vzhled jako takový, nám vadí to, že prostě všechny záchranky, které tento jaksi model, nebo tuto grafiku nepoužívají, budou muset na ní přejít. Je to unikát v Evropě i ve světě, sanitní vozy záchranných služeb jsou jakousi identitou té dané organizace. Některé ty grafické provedení, které máme, splňují normy, které doposud platily, platí a budou platit v Evropské unii a naše ministerstvo přišlo s něčím překotným, a to je zcela jednotný model, který Evropská unie pouze doporučila, nikoliv nařídila.

moderátor:
Máte ale přece jenom něco, co byste na tom našel pozitivního, že by to třeba mohlo fungovat jako v případě vozů policie, které jsou také stejné?

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Ano, chápu tenhle ten záměr, aby jednotná grafika sanitních vozidel existovala, ale já se domnívám, že v Českém zdravotnictví je tolik nedostatků a tolik problémů zejména ministerstvem řízených nemocnicích, že řešit zrovna grafické provedení sanitních vozidel považuju za ptákovinu, hloupost, prostě zbytečnost.

moderátor:
Co je z vašeho pohledu tedy na tom nařízení ministerstva zvláštní, co je na těch stávajících sanitkách špatně?

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Zvláštní je to, že to je zase opět klasika papežštější než papež, prostě Česká republika, ministerstvo zdravotnictví řeší problémy, které vůbec řešit nemusí a naopak problémy, které zde trvají prostě neřeší. To je pro mě nepochopitelný. Vadí mi na tom to, že vlastně musíme změnit celý design, který vlastně identifikoval naší organizaci, Pražané si na to zvykli, koneckonců i jiné kraje, které používají svojí grafiku, tak občané vědí, znají. Nechápu ten smysl proč toto měnit. Možná kvůli cizincům, ale já si myslím, že 99 % našich pacientů jsou občané České republiky, konkrétně těch krajů a občané tuto grafiku znají, jsou s ní ztotožněni, nepodivují se, že přijelo něco jiné a ne sanitní vůz a nebo ne záchranná služba. Tohle považuji fakt za zbytečné. A druhá věc, že to zvýší náklady, protože ta nová grafická podoba je dražší aspoň tak, jak mám informace od kolegů, kteří takový sanitní vůz ve své výbavě již mají.

moderátor:
Podle té vyhlášky s v nových barvách musí objevit sanitky vyrobené po roce 2013, současné vozy záchranek se přebarvovat nebudou. Ve vašem případě tedy musíte do poloviny příštího roku na nich umístit jen minimálně 15 centimetrů vysoký nápis Zdravotnická záchranná služba.

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Jo, to je taky dobrej fór. To se na to auto ani nevejde, protože, když se vezme, že v některých krajích mají Octavie combi, tak zkuste na toto vozidlo takový velký nápis dát. Nemluvě o tom, že tam máte mít nápis celého kraje ještě k tomu, takže to bude spíš auto plné nápisů, bude to možná pojízdnej bilboard, ale nebude to sanitní vůz. Prostě já nerozumím tomuto požadavku, protože, pokud vím, tak jsme opakovaně návrh vyhlášky připomínkovali, rozporovali a právě tyto body jsme uváděli, jakože jsou pro nás nepřijatelné a že by ministerstvo je mělo změnit, zůstat u toho původního návrhu, kterým byl kompromisem a stávající podoba sanitních vozidel a tento nový. Čili ať si každý vybere, které se mu bude hodit nebo líbit, nebo který bude používat.

moderátor:
Zhruba polovina českých záchranek podle severu Týden.cz už ale to nařízení ministerstva předběhla, svoje vozy přepsanými šachovnicemi polepila, třeba jihočeská záchranka. Tak proč jste se na to nepřipravili i vy?

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
No protože ta vyhláška vyšla teďka v září a my jsme vlastně nevěděli, jaká bude její podoba a hlavně tak, jak jsme ji my připomínkovali, tak tam byly oba návrhy. Čili ten, který používáme i ten, který teďka nařizuje ministerstvo zdravotnictví a nejde jenom o to, jak bude sanitka vypadat. Tam jsou další nesmysly v tý vyhlášce. Třeba to, že budeme muset mít nové vybavení, které v sanitních vozidlech jsme do teďka neměli …

moderátor:
/nesrozumitelné, souzvuk hlasů/ infuzní pumpa pro při předávkování léčiv. Proč to kritizujete, není to lepší pro pacienta, aby takové zařízení bylo po ruce už v sanitce?

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Ale v přednemocniční neodkladné péči se používají minimálně nebo vůbec a považujeme to za zbytečné plýtvání penězi. Jestli zdravotnictví v současné době má nedostatek prostředků a záchranné služby v České republice trpí chronickým nedostatkem finančních prostředků na svůj provoz, protože právě ministerstvo do dneška nevyřešilo správnou úhradu tak, aby odpovídala reálným cenám současné doby, tak prostě tady budeme navyšovat náklady záchrannejch služeb, potažmo krajů. Dokonce kolega spočítal, že v celé České republice se to týká sumy skoro půl miliardy, kterou navýšilo ministerstvo svými legislativními změnami, ať jsou to zákony, ať jsou to vyhlášky. Takže na jedné straně se mluví o tom, jak budeme šetřit, budeme brát lidem důchod a budeme zvyšovat daně a na druhou stranu budeme požadovat, aby kraje do záchranných služeb napumpovaly půl miliardy v celé České republice. To jsou prostě nesmysl. Jinak se tomu fakt nedá říct.

moderátor:
Řekl v Ranním interview Radiožurnálu ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Díky za váš čas. Na shledanou.

Zdeněk SCHWARZ, šéf pražské záchranky:
Mějte se hezky, na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?