Rozporné názory na plánskou nemocnici stále existují

30. 11. 2006 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Od mých příspěvků v Tachovském deníku z dubna a června letošního roku se rozporné přístupy a názory zainteresovaných ke znovuotevření nemocnice v Plané nezměnily, naopak se dále přenášejí mezi občany Tachovska. Tento stav již trvá od poloviny roku 2002, což není dobrou vizitkou pro Ministerstvo zdravotnictví ani pro Plzeňský kraj," píše autor...


Od mých příspěvků v Tachovském deníku z dubna a června letošního roku se rozporné přístupy a názory zainteresovaných ke znovuotevření nemocnice v Plané nezměnily, naopak se dále přenášejí mezi občany Tachovska. Tento stav již trvá od poloviny roku 2002, což není dobrou vizitkou pro Ministerstvo zdravotnictví ani pro Plzeňský kraj.

Co je hlavní příčinou nedobré vizitky obou těchto subjektů? Město Planá, obec ze Sdružení obcí pro znovuotevření nemocnice, nechalo v únoru 2004 odborně zpracovat Program nemocnice Planá s finančními propočty. Na 18 stranách se uvádí varianty programu a finančních výpočtů. Zásadně tento Program byl a je podnětem pro lékařské a finanční odborníky k zamyšlení. Na straně 11 se přesně definuje účetní nepořádek a nepřesnosti v účtování v bývalé nemocnici, znemožňující kvalitnější zpracování programu nemocnice v nových podmínkách. Nezkoumal jsem, zda se tento odborně zpracovaný Program stal předmětem pozornosti Ministerstva zdravotnictví, Plzeňského kraje, zájemců o získání nemocničního objektu v konkurzu a zájemců o provozování nemocniční činnosti v objektu.

Bohužel, Ministerstvo zdravotnictví ani kraj žádný Program možné nemocniční činnosti v Plané doposud sdružení obcí pro obnovu provozu nemocnice nepředložily.

Napsali jste

Proč jmenuji oba viníky. Ministerstvo zdravotnictví do konce roku 2002 mělo odepovědnost za stav nemocniční péče v nemocnici v plném rozsahu. Plzeňský kraj přejímal od 1. ledna 2003 odpovědnost za další vývoj a nedokázal se vůči pozdnímu rozhodnutí vlády a nedostatečné výši na oddlužení plánské nemocnice prosadit.

Bylo by vhodné, aby oba orgány místo slov a vzájemného obviňování samy zpracovaly program možné činnosti nemocnice v Plané.

Lze předpokládat, že programy od Ministerstva zdravotnictví a Plzeňského kraje mohou být na dobré úrovni, nebo jako mocenské orgány si mohou potřebné doklady bez velkých potíží zajistit. Tím také lze očekávat dohlednou dobu předložení programu sdružení obcí k seznámení s jejich obsahem i k potřebné spolupráci.

Nezbytnou součástí nového programu nemocnice je i pojmenování faktických příčin vývoje nemocnice ke krachu. Není dostačující uvádět, že za roky 2000 a 2001 je evidována ztráta u středisek rentgenu 2,8 milionu korun a chirurgie 8,5 milionu. To nemůže uspokojit laika, natož odborníka. Je nutné doložit přínos za výkony v korunách a od přínosu odečty věcných, materiálových a finančních nákladů. Výsledek je zisk nebo ztráta.

Proč je nutné znát příčiny ztrát a v konkrétních údajích u středisek? Důvěryhodnost má vliv na získání odborníků, kteří nechtějí trhat peníze, ale chtějí řešit trvalost v práci. Vyvarovat se chyb minulosti, a to i u chybně vedeného účetnictví. Zveřejnit občanům Tachovska, proč stamilionový objekt, státem řízený, musel zkrachovat.

Mé předchozí novinové příspěvky i tento jsou stále obsahově návazné. Jedná se o vložení financí, ale schází jistota oprávněnosti o jejich vkladu. Pravdivost prokazují neúspěšné dražby, konkurzy. K otevření nemocnice nepostačují požadavky, ale zpracované programy činnosti s ekonomickým doložením, u nemocnice v Plané nezbytnost poznání příčin krachu. Domnívám se, že Sdružení obcí Tachovska pro znovuotevření nemocnice by mělo zhodnotit svoji konkrétní činnost a určit další postup.

Karel Várka, Tachovský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?