Rozzlobení američtí pacienti

14. 11. 2007 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Politici se často chlubí, že v USA mají nejlepší systém lékařské péče na světě. Jenže s tím pacienti zjevně nesouhlasí. Podle nového průzkumu, který byl publikován 1. listopadu v časopise Health Affairs, má třetina Američanů za to, že americký systém lékařské péče potřebuje komplexní reformu...


Platí více, čekají déle na prohlídku a trpí vyšším počtem lékařských pochybení

– v porovnání se šesti dalšími státy, které byly zahrnuty do průzkumu, jde o dvojnásobek lidí, kteří chtějí dramatickou změnu.

USA se umístily na posledním místě v pořadí sedmi zemí, když byli obyvatelé tázáni, zdali jsou potřeba pouze drobné změny.

Nezisková organizace Commonwealth Fund, která studii o zdravotní péči vydala, zkoumala názory dvanácti tisíc dospělých v Austrálii, ve Velké Británii, v Kanadě, v Německu, v Nizozemsku, na Novém Zélandě a v USA.

Snažila se získat představu o aktuálních zkušenostech pacientů a jejich vnímání problémů. „Z pohledů do ciziny se můžeme učit,“ říkají autoři studie, „tento průzkum ukazuje, že pacienti ve Spojených státech jsou frustrováni vysokými náklady a komplikovaností systému zdravotní péče.“

Všechny zkoumané země s výjimkou USA mají univerzální zdravotní pojištění a dalších šest států utrácí asi polovinu podílu z HDP ve srovnání s výdaji USA. Američané navíc platí za zdravotní péči ze své kapsy více, třicet procent z amerických respondentů utratilo v loňském roce za lékařskou péči tisíc dolarů i víc.

Procento pacientů, kteří vydali takové částky, se v dalších šesti státech pohybovalo mezi čtyřmi (Velká Británie) a devatenácti procenty (Austrálie).

Obyvatelé USA si byli obdobně jako jiné národy jisti, že by se jim mělo dostat vysoce kvalitní péče a nejlepších léků a nejlepších lékařských technologií.

Nizozemsko se ve všech třech kategoriích umístilo na nejvyšším místě. Ale rychlý přístup k lékařům je jinou záležitostí: 51 procent amerických pacientů uvedlo, že se nemohli objednat k lékaři v den, kdy onemocněli, a dokonce ani v druhý den nemoci.

USA dopadly špatně ještě v jiném ohledu. Asi třetina dotazovaných Američanů trpí chybami lékařů – to je největší míra ze všech zkoumaných zemí.

Mohlo by to být i proto, že Spojené státy skončily poslední i v kategorii, jež zkoumala skutečnost, zda má lékař k dispozici všechny lékařské záznamy v době pacientovy návštěvy.

Jak se americká zdravotní péče zasekla

Národní statistika

Procento HDP věnované na zdravotní péči:

Austrálie: 9,5 %

Velká Británie: 8,3 %

Kanada: 9,8 %

Německo: 10,7 %

Nizozemsko: 9,2 %

Nový Zéland: 9%

USA: 16%

Délka života v letech:

Austrálie: 80,6

Velká Británie: 78,7

Kanada: 80,3

Německo: 79

Nizozemsko: 79,8

Nový Zéland: 79

USA: 77,9

Dětská úmrtnost na tisíc narozených dětí:

Austrálie: 4,6

Velká Británie: 5,0

Kanada: 4,6

Německo: 4,1

Nizozemsko: 5,04

Nový Zéland: 5,7

USA: 6,89

Názory pacientů

Systém potřebuje komplexní reformu:

Austrálie: 18 %

Velká Británie: 15 %

Kanada: 12 %

Německo: 27 %

Nizozemsko: 9 %

Nový Zéland: 17 %

USA: 34 %

Zaznamenaná lékařská pochybení během posledních dvou let:

Austrálie: 26%

Velká Británie: 24 %

Kanada: 28 %

Německo: 16 %

Nizozemsko: 25 %

Nový Zéland: 22 %

USA: 32 %

Návštěva lékaře v den onemocnění nebo druhý den:

Austrálie: 62 %

Velká Británie: 58 %

Kanada: 36 %

Německo: 65 %

Nizozemsko: 70 %

Nový Zéland: 75 %

USA: 49 %

Pramen: Commonwealth Fund, Centra pro nemocenský dozor

Catherine Arnst, EURO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?