Ruce pryč od Julínka!

4. 11. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Policejní orgány prošetřují trestní oznámení společnosti Diag Human na Tomáše Julínka a Marka Šnajdra (oba ODS) pro zneužívání pravomoci úřední osoby.


Ministr zdravotnictví Topolánkovy vlády Julínek a jeho náměstek Šnajdr se ho měli dopustit tím, že v srpnu 2008 ve vládě prosadili, aby třetího rozhodce sporu mezi Diag Human a ČR jmenoval Obvodní soud (ObS) pro Prahu 6. Obchodníci s krevní plazmou tvrdí, že vinou vlády jim za 18 let vznikla škoda asi 11 miliard korun.

Nejvyšší soud (NS) ale v říjnu vyhověl dovolání Diag Human, a zrušil rozhodnutí ObS z roku 2008, podle NS nebyl ObS příslušný ve věci rozhodovat. Na tom stojí i trestní oznámení Diag Human na Julínka a Šnajdra. Měli státu způsobit další škodu, téměř miliardu, i podáním procesně vadného odvolání k soudu.

Policie to chce nyní prošetřit, věc objasnit. Zatím nebyl nikdo obviněn. Státní zastupitelství do toho ale hodilo vidle, zrušilo záznam policejního orgánu o zahájení úkonů trestního řízení, i když tak smí učinit jen ve výjimečných případech. Policie nemůže dobře pokračovat, leda to zkoušet znovu.

Je to stejné jako s Opencard pražského magistrátu. Jenže nyní, kvůli výši škody, nemá dozor či spíše „anti-dozor“ nad řízením vykonávat městské státní zastupitelství, nýbrž pražské vrchní, odbor hospodářské a finanční kriminality. Vyšší články zastupitelství prosadily své, jde přece o vládu, byť už tu předminulou.

Pouhý návrh věcně nepříslušnému soudu je asi těžko úmyslným zneužitím úřední pravomoci, i Julínek se v televizi hájil, že se jen „snažil zachránit peníze daňových poplatníků“. Trestní sazba je podle trestního zákoníku (pro možné obviněné je výhodnější) do deseti let; jednali-li ale jen z nedbalosti, pak do tří let. Nevím, neznám okolnosti případu, a zachová-li se tu tradice ochrany vládních činitelů či vlivných lidí před jejich obžalobou k soudu, už se ani nikdy nedozvím, jak to bylo.

Policie je bezmocná, řadoví státní zástupci také, stejně jako v případě zmařeného trestního řízení ve věci právnického vzdělávání v Plzni. Obě kauzy souvisejí, plzeňskou kauzou proslavený Milan Kindl je za ČR stále rozhodcem ve sporu Diag Human versus ČR. Petr Kužel, jehož NS rozhodčí funkce zbavil, byl jeho žákem.

Policisté mohou nanejvýš potajmu šeptnout médiím, že státní zastupitelství tím, že volá : „Ruce pryč od Julínka!“, zneužívá zákon. A to zatím není zametání stop nezákonně zmařených trestních stíhání, včetně kauz korupčních, jak se toho pro dobu do konce roku někteří obávají. To třeba ještě přijde. Je to jen arogantní pokračování dlouhodobých postojů, jimiž se brání objasnění věci a případné obžalobě a veřejnému soudnímu projednání věci.

Dělíme-li mafii na justiční, kmotrovskou a kriminálně-zlodějskou, ukazuje i tento případ, jak málo zřetelná je hranice mezi nimi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?