Rumburk dostal tři nabídky na odkup akcií nemocnice

5. 12. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rumburk dostal tři nabídky na odkup akcií Lužické nemocnice a polikliniky. Jména zájemců radnice nezveřejní. Vítěz tendru má být znám do konce března. Řekl to mluvčí města Luděk Stínil.


Přihlášky do veřejné soutěže město přijímalo do pátku. Nabídky bude vedení radnice otvírat v úterý. Do 10. prosince se zájemci dozvědí, zda splnili podmínky tendru. Uchazeč třeba musel doložit své zkušenosti s provozem lůžkových zdravotnických zařízení, a to v oborech chirurgie, interna, pediatrie, gynekologicko-porodnické oddělení, JIP a následná lůžková péče. Pokud zájemci požadavky splní, mohou se přihlásit do druhého kola. Termín pro přihlášení do druhého kola je do 28. února 2018.

S předloženými nabídkami chce vedení města nejprve seznámit radní a zastupitele. „Teprve poté se jména dozví veřejnost,“ uvedl starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD). To, že dorazily tři nabídky, svědčí podle místostarosty Aloise Kittla (Město lidem - BEZPP) o tom, že Lužická nemocnice má do budoucna potenciál zajišťovat zdravotní péči ve Šluknovském výběžku.

Rumburk se rozhodl zařízení prodat kvůli ztrátovosti. Letošní ztráta se odhaduje na třicet milionů korun. Podle vedení města je to proto, že kvůli nedostatku zdravotnického personálu bylo na jaře uzavřeno porodnické oddělení a poklesly tak provedené výkony.

Tržní hodnota sta procent akcií nemocnice činí 37,4 milionu korun. Vyplývá to ze znaleckého posudku, který provedla společnost PRAGUE ACCOUNTING SERVICES.

Na jaře jednalo město o převzetí nemocnice Ústeckým krajem, který se ale odmítl přihlásit do tendru. Lužická nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro celý Šluknovský výběžek, tedy zhruba pro 55.000 obyvatel. Nejbližší nemocnice na české straně je v České Lípě, leží od Rumburku 35 kilometrů, a v Děčíně vzdáleném 42 kilometrů.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?