Rumburk žádá po Krajské zdravotní garance zachování péče

5. 8. 2019 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Rumburk zatím nechce podepsat smlouvu s Krajskou zdravotní o budoucím převzetí zkrachovalé Lužické nemocnice a polikliniky. Radnice si nechala zpracovat právní rozbor a dnes odeslala k návrhu smlouvy o smlouvě budoucí připomínky. Týkaly se závazku k plnění zdravotních služeb ze strany Krajské zdravotní, především co do času, rozsahu a udržitelnosti zdravotních služeb v regionu. Ve smlouvě chybí záruka, že péče zůstane v Rumburku zachována, řekl  starosta Lumír Kus (ANO).


"Určitě ten návrh nemůžeme akceptovat tak, jak ho předložili," řekl Kus. Chyběl podle něj seznam majetku, který chce Krajská zdravotní převzít, nebyl tam ani žádný časový závazek, jak dlouho bude nemocnici provozovat. "Teoreticky podle toho návrhu můžou převzít veškerý majetek, nemocnici zavřít a rozprodat. To si asi netroufnou, ale jestli to budou provozovat rok, pět nebo deset let, to tam vůbec není. Jsou tam povinnosti města, ale nejsou tam závazky Krajské zdravotní," dodal starosta Rumburka.

"Společnost Krajská zdravotní teprve dnes obdržela od vedení města Rumburk odpověď na návrh smlouvy o smlouvě budoucí mezi Lužickou nemocnicí a poliklinikou a Krajskou zdravotní k převzetí rumburské nemocnice, odeslaný 26. července. K připomínkám k návrhu smlouvy, které obdržel předseda představenstva společnosti, zpracuje rozbor smluvní právní kancelář," reagoval mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku, od poloviny července je ale v insolvenci. Krajská zdravotní je připravena nemocnici převzít, zaplatí-li její jediný vlastník - město Rumburk dluhy, aby bylo možné stáhnout insolvenční návrh. Loňská ztráta zařízení dosáhla 52 milionů, letos počítá nemocnice se ztrátou 47 milionů. Podle insolvenčního návrhu dluží dalších 37 milionů korun bankám, pojišťovnám a dodavatelům. Pokud má město ztráty zaplatit, musí mít podle Kuse jistotu, že Krajská zdravotní péči zachová.

"Jsme zde připraveni poskytovat zdravotní služby v rozsahu ambulantní péče a akutní lůžkové péče v odbornostech vnitřní lékařství, chirurgie, multioborová jednotka intenzivní péče a dlouhodobá lůžková péče," uvedl již dříve předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Smlouva garantuje převzetí části aktiv a části smluv včetně pracovněprávních smluv zaměstnanců. V současné době je v Rumburku i gynekologie a dětské oddělení. Zatímco gynekologie zůstane zachována v rámci chirurgických oborů, dětské oddělení chce podle návrhu Krajská zdravotní utlumit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?