Rumburskou nemocnici vymění za německou

30. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen pár set metrů od hraničního přechodu v Dolní Poustevně stojí super-moderní Sasko Švýcarská klinika Sebnitz. Ta by mohla zachraňovat i české lidi v ohrožení života. Dohodly se na tom vedení nemocnice a město Dolní Poustevna. V současné době totiž jezdí záchranná služba s akutními stavy až do osmadvacet kilometrů vzdálené Lužické nemocnice v Rumburku...


Děčín -

„Vedení sebnitzké nemocnice je podle první schůzky nakloněné ke spolupráci, proti není ani Lužická nemocnice, jejíž ředitel se setkání také zúčastnil,“ uvedl starosta Dolní Poustevny Miroslav Jemelka. Město teď musí hledat možnosti, jak zajistit hrazení lékařské péče českými pojišťovnami. „Jakmile se politická situace zklidní, oslovíme špičky stran s tím, jak by to bylo proveditelné,“ řekl Jemelka.

Dřívější snahy o převozu akutních pacientů do Německa skončily na tom, že Česká republika nebyla v Evropské unii. Ministerstvo zdravotnictví ČR ani nyní nedává velké šance na realizaci takového projektu. „Dotčený případ není jediným a v řadě míst je situace geograficky výrazně horší a ani tam nedochází k uzavření takových dohod,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Kocová. Dodala, že by se nejdříve musela provést analýza, která by zhodnotila mnohonásobně vyšší náklady na léčení a přínosy péče v německé nemocnici.

Poté by muselo dojít k uzavření dohody se zdravotní pojišťovnou, která vše hradila. Výhodou německé nemocnice je také to, že dohromady v nemocnici pracuje šest českých lékařů. „Na každém oddělení je jeden, klinika totiž spolupracuje s fakultou v Plzni,“ vysvětlil Miroslav Jemelka. Lidé z Dolní Poustevny by také spolupráci se sebnitzkou klinikou přivítali. „Pokoje jsou diametrálně odlišné od těch v Lužické nemocnici, srovnat se nedá ani poskytovaná péče,“ uvedl Antonín Tobiška z Dolní Poustevny.

Nemocnice Sebnitz

- nemocnice v Sebnitz vybavením v podstatě odpovídá Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem

- disponuje airportem a moderními přístroji včetně počítačového tomografu

- dohromady má kolem dvě stě padesáti lůžek

- po privatizaci je v soukromých rukách

- postavená byla v roce 1996 jako jedna z nejlepších v Německu

Ústecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?