Rumunský ministr zdravotnictví kvůli skandálům v resortu odchází

10. 5. 2016 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli vážným problémům, jež v posledních měsících otřásají jeho úřadem, podal demisi rumunský ministr zdravotnictví Patriciu-Andrei Achimaš-Cadariu. Informují o tom tamní média.


Mezi skandály patří nevyjasněná epidemie infekce se třemi mrtvými dětmi a zjištěné špatné dezinfekční prostředky v nemocnicích.

Premiér Dacian Ciološ o víkendu špatný stav resortu zdravotnictví důrazně kritizoval a prohlásil, že tato oblast teď bude jeho hlavní prioritou. Podle agentury AFP už dal také najevo, že rezignaci Achimaše-Cadaria přijal.

Prezident Klaus Iohannis minulý týden v pátek naléhavě žádal předložení urgentního akčního plánu, když byly zjištěny závažné nedostatky v zásobování rumunských nemocnic dezinfekčními prostředky. Kontroly provedené počátkem května ve zdravotnických zařízeních po celé zemi zjistily, že v pěti desítkách nemocnic, včetně devíti největších v Bukurešti, používají dezinfekci nedostatečné kvality, a tedy neúčinnou.

Viníkem je podle úřadů zřejmě soukromá firma Hexi Pharma, která tyto prostředky nemocnicím dodává. Policie o víkendu prohledala kanceláře v sídle firmy i dům jejího majitele, kde zabavila množství dokumentů.

Experti tvrdí, že tato aféra vysvětluje velký počet infekcí, nezřídka končících úmrtím, ve zdravotnických zařízeních, která dezinfekci od společnosti Hexi Pharma používala.

Skandál propukl tři měsíce po hospitalizaci několika desítek dětí nakažených infekcí, jejíž příčiny nebyly vyjasněny. Tři z postižených dětí zemřely.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?