Rušení lůžek v nemocnicích: Žatec věří, že žádné nebudou

2. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pojišťovna chce jednat, ministerstvo rušit, nemocnice by naopak uvítala navýšení.


Ministerstvo zdravotnictví v rámci chystaných reforem vyhlašuje, že v nemocnicích je příliš akutních lůžek a některé chce rušit. Žatce, alespoň podle vedení tamní nemocnice, by se to týkat nemělo. Pojišťovna vzkazuje, že bude vyjednávat.

Nemocnice v Žatci spoléhá hodně na fakt, že je v regionu jediná. Poskytuje péči na základních odděleních, nemá žádné specializované.

A právě o rušení některých specializovaných pracovišť se mluví nejvíce. Navíc Žatec je po zrušení Loun pořádně vytížený a rušení lůžek v jeho případě by mohlo ohrozit dostupnost zdravotní péče. „Opravdu zatím žádné signály, že by u nás mělo být méně lůžek, nemáme,“ odpověděl na dotaz Deníku Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Které nemocnice budou snižovat počet lůžek nebo dokonce zavírat některá oddělení, se ještě definitivně neví. Strach je ale ve všech nemocnicích.

„Výsledné analýzy bychom měli mít zhruba do dvou měsíců. Je potřeba si uvědomit, že oproti ostatním zemím EU je u nás značný nadbytek lůžek akutní péče a nedostatek levnějších lůžek péče následné,“ vysvětluje Vlastimil Sršeň, ředitel odboru komunikace s veřejností na ministerstvu zdravotnictví.

Například Krajská zdravotní, která má nemocnice v Mostě a Chomutově a další tři v kraji, se na zužování připravuje. Mluví se o rušení stovek lůžek, zatím je ale vše ve stádiu analýz. „Pokud jde o velké fakultní nemocnice, předpokládáme snížení lůžek zhruba o deset procent. Pět procent by mělo být převedeno na lůžka následné péče,“ uvádí příklad Sršeň.

Lůžek by bylo třeba naopak víc

Vedení žatecké nemocnice ujišťuje, že žádné zvěsti o rušení lůžek do jediného zdravotnického centra v okrese Louny s akutní péčí nepřišly. Naopak by prý bylo potřeba kapacity na některých odděleních navýšit.

„Poptávka po našich službách je velká. Po konci akutní péče v Lounech jsme jediní v regionu. Rušení lůžek u nás by byl nesmysl, jsme plně vytížení. Potřebovali bychom lůžka na některých odděleních spíše přidat,“ uvedl Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

O počtech rozhoduje pojišťovna

Na navýšení počtu lůžek ale téměř určitě nebude slyšet Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), největší u nás, která fakticky bude o reorganizaci rozhodovat. Právě ona má totiž nejvíce pacientů a bude s nemocnicemi uzavírat nové smlouvy. Bude se určitě snažit počet lůžek snížit.

„V současné době jednáme se všemi poskytovateli akutní lůžkové péče v kraji o efektivnější organizaci zdravotní péče, včetně využití lůžkového fondu. S ředitelem nemocnice v Žatci proběhnou jednání v příštích dnech,“ sdělila na náš dotaz Petra Friedlová z krajské pobočky VZP.

Žatec bude o „svá lůžka“ bojovat.

„Nepředpokládáme žádné zeštíhlování lůžek a už vůbec ne rušení nebo omezování jakéhokoli oddělení,“ zopakoval Čestmír Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?