Rušení nemocnic se odkládá – mohlo by ovlivnit volby

6. 6. 2012 9:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé menších nemocnic si mohou na chvíli oddechnout. Rušení smluv nemocnicím v rámci tzv. optimalizace lůžkové sítě v ČR se odkládá. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.


Ohrožené nemocnice se zatím rušit nebudou. Podle nejnovějšího plánu zdravotní pojišťovny nemocnicím dočasně prodlouží dobíhající smlouvy a řešit co dál budou teprve až příští rok.

Až po volbách

Optimalizace lůžkové sítě v ČR a s tím spojená hrozba rušení některých menších nemocnic je už řadu měsíců jedním z hlavních témat našeho zdravotnictví. Původně sice mělo být již v létě jasné, která zdravotnická zařízení proces optimalizace „nepřežijí“, ale skutečnost blížících se voleb do krajů přeci jen nakonec utlumila entuziasmus ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a zdravotních pojišťoven v této věci.

„Je to politické téma a to teď nemá cenu lámat přes koleno. Po volbách se dělají nepopulární kroky snadněji,“ vysvětlil pro HN své důvody ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Dostupnost péče a zaměstnanost

Proti rušení nemocnic se nestavěli jen ředitelé ohrožených zařízení ale také občanská veřejnost. Proti záměru ministerstva a pojišťoven vznikla řada petic, pod něž se podepsaly desítky tisíc lidí.

Podle informací deníku jen v Žatci, kde se zavírají dvě ze čtyř oddělení, podepsalo protestní petici na 20 tisíc lidí. Mezi zdejší ohrožená zařízení patřila i porodnice, jejíž osud byl nedávno probírán i na půdě Senátu ČR, a to z iniciativy lounského senátora Marcela Chládka (ČSSD)

Za zachování zdravotnických zařízení i počtu lůžek v nemocnicích lobbovali také starostové, jež zajímá především množství občanů, kteří jsou v těchto zařízeních zaměstnaní.

Pacienti se obávají zejména snížení dostupnosti péče a pacientské organizace dlouhodobě poukazují na komplikace, které by zejména starším lidem mohlo způsobit následné dojíždění do vzdálenějších zařízení, kdyby došlo k rušení nemocnic či specializovaných oddělení v jejich okolí.

„Vede se politická debata a každý tak má pocit, že kde nebude nemocnice, nebude ani péče,“ cituje list slova Petra Kociana z kliniky Neovize.

Argumenty Asociace českých a moravských nemocnic polemizující s důvody optimalizace lůžkové sítě ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?