Rusko hlásí velký nárůst dětských sebevražd

24. 10. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Rusku vzrostl počet sebevražd nezletilých. Dnes o tom informoval ruský ústřední vyšetřovací výbor. Úřad čísla označil za velice znepokojující a hodlá přijmout potřebná opatření. Instituce, které děti se sebevražednými úmysly často vyhledají, selhávají, místo aby jim pomohly.


Na území Ruska, kde žije asi 141 milionů obyvatel, spáchalo v roce 2010 sebevraždu 798 nezletilých, v následujícím roce 896 a za první pololetí letošního roku už 532, citovala sdělení vyšetřovatelů agentura ITAR-TASS.

Ve statistické zprávě se uvádí, že výrazná část dětí, které se samy připravily o život, pocházela ze sociálně slabých nebo problematických rodin v těžké životní situaci. Vyhledávaly pomoc školních psychologů, psychoterapeutů nebo přišly do styku s orgány prevence dětské kriminality.

„V řadě případů příslušné orgány reagovaly špatně, odborníci na zdraví a psychiku mladistvých nesprávně vyhodnocovali situaci těchto dětí. Nabízená pomoc byla vzhledem ke složité situaci dětí často nedostatečná,“ informoval vyšetřovací výbor.

Vyšetřovatelé oznámili, že podají co nejdříve návrhy na to, jak dětské sebevraždy eliminovat.

Podle informací Českého statistického úřadu se v Česku v období 2006-2010 zabilo 13 dětí mladších než 15 let a 187 mladistvých ve věku 16 až 19 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?