Rusové bojují s alkoholem i přes snahy vlád ho zakázat či omezit

16. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ruských dějinách je několik období, kdy se místní mocipáni snažili zachránit vlastní národ od alkoholismu. Zavést takzvaný suchý zákon chtěl v Rusku už bolševický vůdce Vladimir Lenin, stejně jako o více než půl století později "otec perestrojky" Michail Gorbačov...


Současné vedení si je vědomo, že vzít Rusům alkohol prostě nejde; snaží se tak alespoň omezit jeho konzumaci. Alkoholismus v Rusku přesto zůstává jednou z nejčastějších příčin úmrtí.

„Pro malou džus, manželka si dá pivo a mně vodku,“ objednával solidně vyhlížející muž v restauraci na moskevské Novoslobodské ulici. Servírka pochopila a otci rodiny k obědu naservírovala půllitrovou láhev nejslavnějšího ruského nápoje.

Hranice toho, co Rusové vnímají jako „společenské pití“, je proti středoevropským

parametrům posunuta trochu jinam. Ruská veřejnost navíc alkoholismus v podstatě nevnímá jako celospolečenský problém.

„Když se lidí ptáme na největší ruské problémy současnosti, vítězí odpovědi jako 'terorismus' nebo 'drahota'; alkoholismus zmiňují asi čtyři procenta dotázaných,“ řekla socioložka Irina Palilovová z moskevského centra pro průzkum společenského mínění Jurije Levady.

Ruští sociologové mívají u otázek dotýkajících se alkoholismu vůbec problém. Například celých 30 procent respondentů v průzkumech pravidelně odpovídá, že jsou abstinenty a jen asi sedm procent přiznává, že se alkoholu napije i několikrát týdně.

Podle Palilovové to může být způsobeno neupřímností odpovídajících. Nebo tím, že pití piva, například při jídle, dotázaní nepokládají za konzumaci alkoholu. Vysoké procento nepijících ale může způsobit například i fakt, že určitá část ruské populace na alkohol prostě nemá peníze.

„Alkoholismus v naší společnosti není problém, který by podle názoru lidí měl řešit stát nebo vláda,“ poznamenala Palilovová. Přesto se o to v některých obdobích někteří vůdci pokoušeli.

Naposledy vyhlásil válku alkoholismu Gorbačov - 17. května 1985 bylo v Rusku zveřejněno usnesení komunistického vedení „o opatřeních k překonání opilství a alkoholismu“.

Tím začala známá protialkoholická kampaň, která však o dva roky později skončila

nezdarem. V současnosti se místo plošných zákazů, které nakonec jen podpořily tajnou domácí výrobu „samohonky“, uplatňuje osvěta a snaha vštípit Rusům zdravý životní styl.

Ještě před několika lety bylo úspěchem, že mladí lidé místo vodky začali hromadně popíjet pivo. Nyní je omezován prodej i tohoto zlatého moku, například na

ulici či v blízkosti škol.

Podle údajů Centra demografie a ekologie člověka umírá v důsledku alkoholismu asi 25 procent Rusů. Za posledních pět let se navíc zvýšil počet mladých lidí, kteří umírají na srdeční nemoci. Ve věku od 20 do 39 let vzrostl počet takových úmrtí z 29 na 37 procent; přitom nejčastějším důvodem vzniku srdečních onemocnění je právě alkoholismu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?