Rusové se obávají útoku SARS z Číny po železnici

14. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy z šíření SARS na ruské území z Číny po více než devět tisíc kilometrů dlouhé Transsibiřské magistrále mají ruští lékaři a pohraničníci. Přestože podle nich zatím není důvod k panice, železničáři v těchto dnech povinně absolvují zdravotnická školení...


vlaky a lékařské ordinace ve městech podél trati na Dálném východě jsou vybavovány léky proti této nebezpečné nákaze. Dráhy již zpřísnily kontrolu pasažérů na rusko-čínské hranici.

„Cestující z Číny se podrobují zvláštním kontrolám, zejména ti, kteří cestují z provincie Kuang-tung, kde se již nemoc objevila“, uvedla ve svém prohlášení společnost Ruské železnice. Na jihu Číny byl včera potvrzen druhý případ SARS.

Oznámila to hongkongská televize, která citovala zdroje blízké čínskému ministerstvu zdravotnictví. Jde o servírku, která je hospitalizovaná v Kantonu. Po třech dnech mlčení přiznalo čínské ministerstvo zdravotnictví také nově podezřelého pacienta v provincii Kuangtung.

Podle provinční zdravotní správy jde o muže, který byl v pátek přijat do nemocnice specializované na SARS. Ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách uvádí, že pacient onemocněl 31. prosince a nyní je ve stabilizovaném stavu. Čtrnáct osob, s nimiž byl ve styku bylo dáno do izolace.

Právo, 14.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?