S cigaretou jen do pivnice a baru?

27. 11. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat kouření v restauracích, kde se vaří. Zveřejněný návrh, který zpřísňuje podmínky v pohostinství, si ale zatím ministerstvo vzalo zpátky, aby ho doupravilo. A s ním tedy i další podmínky pro prodej tabáku i alkoholu, včetně toho ve stáncích a automatech.


Přepis pořadu Události, komentáře

Jiří VOTRUBA, primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí 1. LF UK a VFN:
Svoboda kouření končí u mého nosu. Tak to přesně je. Nemůže být situace, kdy kuřák ohrožuje toho druhého, byť i jenom nepříjemným vjemem.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Podle aktuálního návrhu ministerstva zdravotnictví by se nesmělo kouřit všude tam, kde se vaří. Tam, kde podávají jenom balené potraviny, třeba chipsy nebo bagety, by cigarety mohly zůstat. Návrh ale není definitivní.

Štěpánka ČECHOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Došlo omylem k odeslání verze, kde nebyly zapracovány veškeré připomínky.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Řada podniků už popelníky uklidila, sama a dobrovolně. Další ale tvrdí, že je zákaz poškodí. V téhle olomoucké restauraci kouří u jídla polovina hostů.

Jaroslav VACL, host restaurace, Olomouc:
Tak se tomu budu muset přizpůsobit, nic jinýho mi nezbyde, ale můj názor je, že je to zbytečné.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Přeci je logické a nejlepší, když si každý může vybrat kuřáckou a nekuřáckou provozovnu.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Návrh naopak podporuje exministr zdravotnictví Leoš Heger, který stál u jeho zrodu.

Leoš HEGER, poslanec, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Je to kompromisní návrh zcela určitě, ale ten kompromis zase dává tomu zákonu lepší šanci projít.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN:
Vznikl takový slepenec, aspoň z hlediska kouření ho považuju za naprosto nedostačující.

Štěpánka ČECHOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Rozhodně by se nemělo jednat o změkčování podmínek pro kuřáky. Jsme ministerstvo zdravotnictví.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Dopracování návrhu by nemělo zabrat víc než měsíc. Vláda ho má dostat nejpozději koncem roku. Redakce a Milan Brunclík, Česká televize.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger. Dobrý večer v Událostech, komentářích.

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Dobrý večer.

moderátor:
A prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek. Dobrý večer.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR:
Dobrý večer.

moderátor:
Pánové, ten návrh ohledně kouření, když zůstaneme u kouření, říká, tam, kde se vaří, nekouřit balení potraviny ta tam cigareta může zůstat. Je to cesta k omezování kouření?

Leoš HEGER:
Tak samozřejmě pokud jde o pohled zdravotnický, tak by bylo lépe, kdyby se ten zákaz vyhlásil jako kompletní. Na druhou stranu já musím říct, že pan ministr Němeček pravděpodobně zvolil tuhle mírnější variantu, protože asi je větší šance, že projde, než ta úplně radikální. A vzhledem k tomu, že jakákoli změna v protikuřáckém zákonu je velmi bolestivá, nakonec jsme viděli ty příspěvky, které byly absolutně protichůdné, jeden nespokojený s kouřením, jeden spokojený s bojem proti kouření, tak nějaká kompromisní varianta by možná /souzvuk hlasů/ účinnosti.

moderátor:
Čili paní Králíková má pravdu, je to slepenec, hlavně ať něco projde.

Leoš HEGER:
No tak já bych, ona to takhle řekla, ale já bych neviděl tak pejorativně.

moderátor:
No teda řekla, že s tím tedy nesouhlasí. Já to posunu, je to slepenec, hlavně ať něco projde.

Leoš HEGER:
Já, já jsem přítel drobnějších kroků při změnách než nějakých radikálních zemětřesení a pokud by byla větší šance, že to projde v té poloviční variantě, tak sem s tím. Rozhodně za 5 let se může pokračovat dál.

moderátor:
Je to cesta, pane Stárku.

Václav STÁREK:
My se nedomníváme, že to je cesta. Byť musím říct, že nejsme zastánci kouření v restauracích. My se jenom domníváme, že by skutečně to mělo být na trhu. Dnes ten trend je stoupající, 60 % restaurací je již zcela nekuřáckých, nebo má oddělené prostory pro kuřáky. Já se domnívám, že to, co tady vzniklo, je poměrně nešťastný kompromis. Je to trošku i diskriminační, bych řekl kompromis. A hlavně ono, když to vemu ad absurdum, tak to předpokládá, že nekuřák v kuřáckém prostředí, kde ale se budou podávat pouze balené sendviče, nebude tak ohrožen, jako nekuřák v kuřáckém prostředí, kde se podávají pokrmy. Myslím si, že by bylo mnohem férovější říct, nebudeme nic měnit, protože podle našeho názoru ten zákon je dostačující. Jde jenom o to, jakým způsobem se prosazuje a jak se kontroluje i ze strany státu. A anebo tedy to změnit tak, že skutečně se rozhodneme pro zcela nekuřácký zákon. To znamená, nebude se kouřit nikde.

moderátor:
Hm, hm. Jaký je rozdíl to, co tady naznačil pan Stárek, mezi balenou potravinou a uvařeným jídlem? U jednoho se bude smět kouřit, u druhého ne. To říká ten zákon.

Leoš HEGER:
No, tak je to pravda. Samozřejmě oni mají vždycky obě strany svým způsobem trošku pravdu. Já uznávám, že to hoteliéři, restauratéři, že to berou jako nefér zasahování státu vůči podnikání, ale ono zase populační dopady kouření jsou tak zlé, že jako stát tady něco konat musí a dělají to daleko liberálnější …

moderátor:
Ale oni říkají, že nejsou pro to, aby se kouřilo v restauracích, ale nechť si to každý udělá sám.

Leoš HEGER:
Ale ten rozdíl mezi klasickou restaurací, kam jdete na oběd třeba s rodinou a s dětmi, je přece jenom větší než situace řekněme v pivnici, kde se do teďka vařil guláš, nebo nějaké jednoduché jídlo, nebo se podává to studené jídlo. Tam samozřejmě nechodí tolik lidí mladistvých a nechodí tam tolik, tolik lidí s dětmi.

moderátor:
Ale to ten zákon nerozliší tedy.

Leoš HEGER:
Ale ten objem lidí, kteří chodí do těch restaurací, je prostě velký a je to jenom jeden krok z toho totálního eliminování kouření v restauracích, ale nebo i v barech, ale aspoň zaplaťpánbůh za ten jeden krok kdyby nastal.

moderátor:
Vy jste říkal, že ten úplný, ať se rozhodneme tedy, jestli buď úplně nebo, nebo nechat současný stav a tak dále. Proč to rozhodnutí jasné tady podle vás není?

Václav STÁREK:
Ten argument …

moderátor:
A vám by to nevadilo? Kdyby byl úplný zákaz, tak vám to nebude vadit.

Václav STÁREK:
Já neříkám, že by nám to nevadilo. My se domníváme, že ten trend je tady postupující tak, jak jsem řekl, byl, mělo by to být na zákazníkovi, každý plošný zákaz znamená plošný zákaz úplně všude, nerozlišuje to, co skutečně chtějí ty zákazníci a to co třeba si představuje i ten podnikatel, který do toho investuje. Ale proč ten krok jeden? Ten krok jeden velmi jednoduše z toho důvodu, před, tuším 5 lety, se tady tento zákon už upravoval, podnikatelé se mu přizpůsobili, po, zajistili si, pokud chtěli mít nekuřácký prostor, tak oddělený, stavebně oddělený prostor pro kuřáky. Nyní máme krůček druhý, kdy tedy asi přestanou některé pivnice, jak jsme slyšeli, třeba vařit a ten krok třetí bude, že zase možná vařit začnou a bude zákaz úplně všude. Čili podnikatel by potřeboval aspoň vědět, co se bude dít za 5 let, za 10 let, aby se na to mohl nějakým způsobem připravit. Ale tyto neustálé změny a nejenom v této oblasti jsou problémem. Druhým problémem je přenášení v podstatě toho, že nejsme schopni zajistit, aby se dodržoval ten zákon, který já se domnívám, že je skutečně v pořádku, že je dobrý, tak aby se dodržoval, aby skutečně to byly stavebně oddělené prostory. My přenášíme tu povinnost vlastně na toho podnikatele. A on pořád stále jenom investuje další peníze do toho, aby se jaksi těmto změnám přizpůsoboval.

moderátor:
Proč to vlastně neprojde ten úplný zákaz, který i vy chcete, pracoval jste na tom jako ministr zdravotnictví, jak to, že to neprojde tedy? To je lobby tabákového průmyslu, která chodí za poslanci …

Leoš HEGER:
No, je to, je to velmi komplexní …

moderátor:
Restauratéry?

Leoš HEGER:
Je to velmi komplexní problém. Protože kromě lobby tedy těch výrobců tabákových výrobků, tak je tady samozřejmě velké lobby kuřáků, kteří jsou zastoupeni tak jako v populaci, tak jsou zastoupeni v parlamentu a tam samozřejmě ty názory jsou velmi, velmi radikální. Oni se často ohrazují, aspoň ti, kteří jsou z pravého spektra, jak jsme viděli pana senátora Kuberu, tak se ohrazují, že stát by neměl být tak paternalistický. Ale já bych jenom připomněl, že liberální země, jako je Velká Británie nebo Irsko, tam prostě to zakázali a basta. No, já možná vám …

moderátor:
Ty zákazy jsou, některé jsou přísnější, někde jsou mírnější, ale ono jde asi o to, jakou tedy hledáme cestu. A když zůstaneme u toho medicínského hlediska, tyhle zákazy, ty přispívají k tomu, že se ve společnosti míň kouří? My jsme tady svědky těch postupných kroků, ale že by kuřáci vyloženě ubývali, to asi ne.

Leoš HEGER:
Ne to musím uznat. Máte, máte pravdu. Kuřáků neubývá. Naopak děti začínají kouřit dříve a dříve. Ale na druhou stranu já musím říct, že se za poslední desítky let výrazně změnilo prostředí a kultura toho prostředí. Takže když se dříve kouřilo všude, na poradách pracovních a téměř u lékaře, co já se pamatuju v 70. letech, tak dneska už těžko najdete pracoviště, kde se kouří anebo je to naprostá výjimka a ti kuřáci to akceptují. Tak v tomhle směru jako se to lepší a jestli mohu říct ještě jeden příklad. My jsme samozřejmě u vzniku tohohle zákona se taky jednalo o alkoholu a o tom, že by mělo být v restauracích něco levnějšího nealkoholického a ono za ty dva roky, co uplynuly, nebo tři, tak přibývá restaurací, kde vám dají vodu prostě. Voni si jí samozřejmě nechají zaplatit ty restauratéři, celkem oprávněně, ale …

moderátor:
Ale to je to společenské klima, ani ne tak zákony teda …

Leoš HEGER:
Ano, přesně tak. Ale přece jenom tyhle ty debaty, i když ten zákon třeba neprojde, nebo projde okleštěný, tak k tomu klimatu společenskému výrazně přispívají.

moderátor:
Prosím jednu větu, pane Stárku. Zaznamenal jsem také kritiku na adresu tohoto zákona, že to ohrozí vesnické hospody. To je přece centrum dění, života ve vesnicích.

Václav STÁREK:
To jednoznačně ano. Je, v jednom z těch návrhů mnohých, které tady byly, se zmiňovala, tuším, že nějaká studie z Norska, myslím, že to bylo z Norska, tam se zcela pominul fakt, že na takováto zařízení menší, protože ta studie to ukazovala, skutečně to může mít fatální dopady, protože už dneska vesnické restaurace jaksi čelí tomu, že se přesouvá to dění do sportovních klubů, přesouvá se na zahrady a s tímto zákazem si myslím, že to bude poměrně drastický zásah pro právě tyto provozy.

moderátor:
Pánové, oběma děkuju. Na shledanou.

Leoš HEGER:
Já jsem chtěl zmínit ještě Irsko. Tam je to taky centrum dění a tam si půllitry …

moderátor:
To je pravda.

Leoš HEGER:
Nosí ven a není to tak katastrofální.

moderátor:
A nikomu to nevadí.

Leoš HEGER:
Děkuju za pozvání.

moderátor:
Děkuju za rozhovor, pánové. Na shledanou.

Václav STÁREK:
Na shledanou. Děkujeme za pozvání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?