S hospodářskou krizí se v USA snížil počet potratů

22. 11. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
V roce 2009, kdy byly USA nejvíce postiženy hospodářskou krizí, se v zemi snížil počet potratů o pět procent. Vyplývá to z vládních údajů, které byly zveřejněny ve Washingtonu. Důvody poklesu, největšího od přelomu století, nejsou vědcům jasné.


Ženy možná víc dbaly na antikoncepci v době, kdy měly americké domácnosti kvůli krizi hlouběji do kapsy.

„Na antikoncepci si ženy dávaly víc záležet,“ soudí americká socioložka Elizabeth Ananaová. Přísnější zákony omezující právo na interrupci na statistiku podle odborníků vliv nemají, protože byly ve většině amerických států přijaty až v posledních dvou letech.

Počty potratů po roce 2000 v USA každoročně mírně klesaly. Rok 2009 ale vykázal prudší pokles, v absolutním čísle bylo potratů 785.000. V České republice, která má ve srovnání s USA asi třicetkrát méně obyvatel, bylo v roce 2009 zaznamenáno přes 38.000 potratů, z toho 14.000 samovolných.

Americká statistika je ale podle odborníků neúplná, protože hlásit počty potratů jednotlivým americkým státům žádný zákon neukládá. Kalifornie, která je nejlidnatějším státem a kde je nejvíc „potratových klinik“, například tyto údaje nepublikuje vůbec. Podle odhadů tak počet potratů v roce 2009 v USA překročil hranici jednoho milionu.

Nejmenší počet potratů v USA vykazuje stát Mississippi, kde na tisíc žen v produktivním věku připadají čtyři interrupce. Na druhém konci seznamu je stát New York, kde jsou každoročně počty potratů ve srovnání s Mississippi osminásobně vyšší.

Na snižování počtu potratů má podle vědců největší vliv rozšíření antikoncepce. Kolem 60 procent amerických dívek ve věku pod 20 let, které zahájily pohlavní život, užívá ty nejmodernější antikoncepční prostředky. Je to o deset procent víc než v 90. letech minulého století. Nitroděložní tělíska používala v roce 2002 tři procenta Američanek, v roce 2009 to bylo už osm procent.

Z amerických statistik vyplývá, že k potratům dochází nejčastěji do osmého týdne těhotenství. Interrupce nejčastěji podstupují černošky, mezi nimiž je počet případů přerušení těhotenství víc než čtyřnásobný ve srovnání s běloškami. Zhruba 85 procent žen, které se k interrupci odhodlají, je svobodných. Dvanáct potratů skončilo v roce 2009 v USA smrtí pacientky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?