S Julínkem k nové ODS

4. 6. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Hned po sečtení hlasů mnozí podlehli euforii, jakouže úžasnou změnu volby přinesly. Dá se ještě pochopit nadšení z vykroužkování různých stranických kariéristů těžících čistě ve svůj prospěch ze spojení politiky a byznysu.


Potěšit mohli někteří nově příchozí, snad opravdu slušní lidé bez ohledu na to, za kterou partaj se do Sněmovny dostali.

Popravdě i zde jde však o trochu přehnaný optimismus. Stačí si vzpomenout na sobotní akci pražských občanských demokratů ve Žlutých lázních, kde se jen několik hodin po vysypání uren sešli na „pařbě“ všichni, kdo v Praze něco znamenají - tedy byznysmeni blízcí ODS i ti s přesahem do jiných stran. Je to už dávno součástí politiky.

Zkusme však být ke stranám na chvíli vstřícní a zanechme spekulací o tom, kdo konkrétně ve skutečnosti tahá za nitky. Jaká bude reálná politika koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných? Vezměme jeden příklad, a to oblast zdravotnictví.

Stará topolánkovská ODS utržila největší porážku v krajských a senátních volbách v roce 2008. Hlavní důvod? Nikoli geniální Paroubek, ale poplatky ve zdravotnictví. A hlavní viník - tehdejší ministr Tomáš Julínek. I pravicoví zastánci plateb u lékaře, ba postupné privatizace zdravotnictví tehdy Julínkovi vyčítali, že je přinejmenším mediálně neschopný, protože nedokáže tu úžasnou věc prodat lidem. Nakonec ho premiér Topolánek z vlády propustil.

A co udělalo nynější vedení ODS (nikoli sám Nečas)? Jako hlavního vyjednavače pro zdravotnictví jmenovalo Julínka a s ním mimo jiné tehdejšího i současného náměstka Marka Šnajdra!

Přitom před volbami sama ODS otočila. Na rozdíl od Julínkových plánů odmítla převádět nemocnice na akciovky - což je první krok k faktické privatizaci. Také ze zdravotních pojišťoven se podle dosud platné koncepce ODS nemají stát akciovky, naopak má být zachován systém povinného veřejného zdravotního pojištění.

Kupodivu to teď - platí-li program ODS - bude obhajovat právě Julínek. Hlavní autor nového zdravotnického programu Boris Šťastný se tak nestačí divit, že se do vyjednávací skupiny vůbec nedostal.

Zdá se, že to Nečas vůbec nebude mít snadné při výběru adeptů své strany do vlády. Tak třeba při vší úctě k Davidu Vodrážkovi, z hlediska odbornosti by se nabízelo ministerstvo životního prostředí přepustit senátorovi za TOP 09 (dříve ODS) Bedřichu Moldanovi výměnou za resort, pro který má ODS lepšího kandidáta. Veřejnost by viděla, že rozhodují nejen koaliční počty, nýbrž i odbornost.

Budoucímu premiérovi moc záleží na image vlády a toto by mohla být ukázka. Půjde to však vůbec? Už proto, aby se udržel ve vedení strany, bude muset i „pan Čistý“ vnímat vlivné skupiny v ODS, které tvoří střední stupeň na škále volení zástupci lidu-zájmy strany-byznys. Čímž se kruh uzavírá. Někteří hráči z oné šedé zóny totiž žádné preferenční hlasy nepotřebují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?