S korupcí se nebojuje účinně

10. 10. 2011 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhovor s Petrem Šafránkem, koordinátorem kampaně Děkujeme, odcházíme pro Olomoucký kraj rok po vypuknutí lékařských protestů.


Rok uplynul od chvíle, kdy lékařům došla trpělivost, bouchli do stolu a odstartovali protest Děkujeme, odcházíme. Koordinátorem kampaně Lékařského odborového klubu a Svazu českých lékařů v Olomouckém kraji byl anesteziolog Fakultní nemocnice Olomouc Petr Šafránek.

Jak hodnotí nejdramatičtější protest lékařů v dějinách České republiky a připravované změny českého zdravotnictví? Nebo angažmá Radomíra Maráčka v čele největší středomoravské nemocnice?

Pane doktore, pokud byste zúčtoval: Měla akce Děkujeme, odcházíme smysl?

Určitě to mělo význam. O některých věcech, které se jen tiše přecházely, se začalo mluvit. Spousta lidí se je nebojí správně pojmenovat.

Můžete zmínit, jaké věci máte konkrétně na mysli?

Třeba korupci ve zdravotnictví. Že existuje a je dost výrazná.

Bojuje se s ní nějak účinněji?

Řeší se spíše marginální věci. Velké kauzy unikají. Náš požadavek v tomto směru bohužel není dobře plněn.

Máte konkrétní příklady?

Někteří ředitelé ministerstvem řízených nemocnic jsou stále ve svých funkcích, i když neprošli řádným výběrovým řízením, také i když se v některých nemocnicích odhalily nehospodárnosti, nevedlo to k patřičným personálním změnám v jejich vedení. Každopádně obecně je deklarován zájem věci řešit, a pokud bych to měl hodnotit: vykročilo se velmi pomalými kroky.

To platí i obecně o reformách zdravotnictví?

I zde jsme spíše nespokojeni. České zdravotnictví funguje na poměrně dost solidní úrovni. Radikální reforma podle mě není potřeba, spíše kultivace. A tu v návrzích nových zákonů nenacházím, je to více o zvýšení byrokratické zátěže a právní nejistoty zdravotníků. Problémem je také stále nedostatečný přísun financí za státní pojištěnce a hrozící zvýšená daňová zátěž, která odčerpá další finance ze systému…
Obávám se také možného odstátnění fakultních nemocnic, které by mohlo skončit jejich privatizací. Zdravotnictví by jako systém mělo být solidární, peníze by neměly být vyváděny jinam mimo zdravotní péči, mělo by být neziskové.

Mluví se o tom, že ne každá nemocnice bude mít všechny obory, mohla by zaniknout část porodnic. Jaký je váš názor? Zhorší se tím dostupnost péče, nebo se naopak eliminuje riziko potřebné reoperace po nekvalitním výkonu?

Je jasné, že menší nemocnice by neměly dělat superspecializovanou péči. Centralizace v tomto směru logiku má. Jinak se k tomu mohu těžko vyjádřit.

Pokud byste zmínil připravovanou legislativu, co vám vadí nejvíce?

Třeba připravovaná personální vyhláška, která stanovuje minimální počet lékařů v určitém typu nemocnice na určitý počet lůžek. Počet erudovaného personálu oproti stávajícímu stavu se snižuje. Výrazně.

Jak moc a co by to znamenalo?

Například anesteziolog by měl na ARO na starosti 12 lůžek, pro srovnání na Slovensku, kde se nyní koná podobný protest lékařů, jsou to čtyři lůžka. V pohotovostní službě by měl jeden lékař na starost 90 standardních lůžek. Nedokáži si to představit. Navrhované počty jsou zcela mimo realitu. Stejně tak nemohu souhlasit se zastupitelností jednotlivých specializací lékařů u pohotovostní služby, kdy by mohl urolog nebo ortoped ošetřovat pacienta s náhlou břišní příhodou, stejně tak má být zastupitelný internista a neurolog. Podle vyhlášky by mohl neurolog ošetřovat infarkt a internista cévní mozkovou příhodu. Nevím, zda jde o snahu legalizovat nedostatek erudovaných lékařů. Tím ovšem utrpí kvalita a bezpečnost péče o pacienty.

Pracuje se vám lépe než před rokem? Memorandum bylo pro letošek co do nárůstu mezd splněno, před týdnem Poslanecká sněmovna schválila změny v podmínkách pro další vzdělávání…

Pokud jde o finanční požadavky, došlo ke splnění prvního kroku ze tří. Další navýšení bylo slíbeno od Nového roku a na konci příštího roku. Stát se memorandem zavázal, že to dodrží. Věříme, že tomu tak bude. Pak by se situace lékařů mohla po finanční stránce stabilizovat.

Otázkou je, zda skutečně budou na desetiprocentní navýšení počátkem roku peníze.

Věříme, že memorandum bude plněno.

Co další body memoranda? Vzdělávání?

Došlo sice k nápravě některých věcí, ale ministerstvo se například bez jakékoliv analýzy rozhodlo rozbít doteď fungující model, kdy je vzdělávání spravováno centrálně jeho převedením na sedm lékařských fakult. Nikdo nebyl schopen definovat výhody této změny.

V čem je problém?

Zatímco v Evropě probíhá přesně opačný vývoj a snaha o centralizaci s garancí kvality, myse vydáváme opačným, navíc nevyzkoušeným směrem s nejistým výsledkem.

Ať neodradíme zájemce o studium medicíny, změnilo se něco konkrétního k lepšímu?

Ministerstvem přímo řízené nemocnice zrušily smlouvy, které mladého lékaře zavazovaly v nemocnici po nějakou dobu, zpravidla pěti let, po atestaci zůstat, tedy takzvané vázací smlouvy.

Můžeme se ještě vrátit k odchodům lékařů? Vy jste byl rozhodnut odejít pryč? Měl jste vyjednané místo?

Měl jsem vyhlídnuty kliniky v Německu a Rakousku. S případným odchodem jsem to myslel vážně, stejně jako hodně mých kolegů.

Zastavil podpis memoranda odchody lékařů? Sice ne hromadně, ale pokud vím, nemocnice opouštějí nadále…

Odcházejí. Stále. Uvidíme, jak se bude vše vyvíjet, nakolik se budou podmínky memoranda naplňovat. Hrozba postupného odchodu schopných lidí z českého zdravotnictví stále trvá…

Ráda bych se zeptala i na očekávanou změnu ve vedení fakultní nemocnice. Ministr ohlásil vypsání výběrového řízení, pokud soud nesejme obvinění z Radomíra Maráčka v souvislosti s veřejnými zakázkami. Soud ještě nezačal a ministr chce rozhodnout do konce roku. Kdo by podle vás měl nemocnici vést?

Obecně by to měla být výrazná osobnost, pokud možno lékař znalý prostředí ve fakultní nemocnici, který by měl vztah k regionu a pokračoval v kurzu ekonomické stabilizace, zvyšování odborné úrovně a transparentnosti vztahů v nemocnici. Byl bych rád, pokud by tato osoba nebyla napojena na skupiny podnikající ve zdravotnictví. Fakultní nemocnice má poskytovat špičkovou péči, výuku, dělat vědu a výzkum, ne být generátorem zisku vyváděného mimo zdravotnictví.

Nabízí region takového člověka?

Jsem přesvědčen, že tady takoví lidé jsou.

Pokud bych se zeptala na ředitele Maráčka, jak vy hodnotíte jeho angažmá ve fakultní nemocnici?

Co jsme dohodli, to se dodržovalo. Naše jednání byla vždy korektní. Za jeho působení se nemocnice dostala z dluhů způsobených předchozími managementy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?