S Kubkem se o prezidentský post utká Hercogová

22. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Listopadový sjezd ČLK může přinést zásadní změny. Delegáti buď svými hlasy podpoří dosavadní směr a podpoří současného prezidenta Milana Kubka, nebo svým hlasováním vyjádří touhu po změně a do čela lékařské komory usedne Jana Hercogová.


Proti současnému prezidentovi byla zatím nominována jediná protikandidátka. Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Na Bulovce, byla povolána okresním sdružením ČLK Prahy 8.

„Byla jsem oslovena, zda bych tuto kandidaturu nepřijala, velmi mě to překvapilo. Něco takového mě osobně nikdy nenapadlo. Je to pro mě výzva,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz Hercogová. Zda se o křeslo prezidenta komory utkají opravdu jen dva zájemci zatím jisté není.

„ Je ještě dostatek času a objevit se může někdo jiný,“ reagoval mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Pokud by byl Kubek zvolen, bude to jeho poslední funkční období. Podle volebního řádu ČLK totiž může jedna osoba tuto funkci vykonávat maximálně dvakrát po sobě.

Hledíková: je to respektovaná osobnost

Nominaci podalo, jak již bylo výše zmíněno, okresní sdružení Prahy 8 v čele s Evou Hledíkovou. Právě ta stála u prvotní myšlenky, že by se mohla známá dermatoložka o tuto pozici vůbec ucházet.

„Myslím si, že paní profesorka Hercogová by měla být prezidentkou ČLK hned z několika důvodů. Vítám to, že je to žena a to žena, která působí ve vědecké radě ČLK již 15 let, to znamená, že reflektuje ČLK, zná ji, ví jak funguje a věnovala ji dostatečné množství času. Je to žena, která pochází z akademických kruhů a je v nich velmi úspěšná. Je respektovaná i ostatními kolegy z akademických kruhů, což zcela postrádáme u současného vedení,“ vyjmenovala pro Zdraví.Euro.cz Hledíková důvody, proč by Hercogová mohla proti Kubkovi uspět.

Možná dojde i k volbě představenstva

Vedle volby prezidenta by sjezd mohl volit i představenstvo. Kvůli určitým právním obtížím to ale zatím není jisté.

„Je otázkou, zda se bude představenstvo volit nebo ne. Je zde určitá kolize s termínem, protože oni mají volební období 4 roky, které končí až po tomto sjezdu. Musí se právně vyřešit, zda je možné volit představenstvo na něm, nebo není. Pokud se delegáti nedohodnou, pak budeme muset svolat mimořádný sjezd,“ doplnil Sojka.

Více informací o volbě prezidenta ČLK se dočtěte v pondělním vydání Zdravotnictví a medicína. Rozhovor s Janou Hercogovou najdete na Zdraví.Euro.cz příší týden.**

—–

Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Od roku 1995 působila jako přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Bulovka, v letech 1999 až 2004 jako přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Motol a od roku 2004 vede opět kliniku na Bulovce. Zároveň působí jako vedoucí lékařka Pražského dermatologického centra. Je mimo jiné koordinátorkou Euromelanoma Day Task Force of the EADV, členkou výboru European Society of Cosmetic Aestethic Dermatology, předsedkyní České akademie dermatovenerologie, byla zakládající členkou a členkou výboru European Society of Dermatopathology. Nedávno byla zvolena prezidentkou celoevropské akademie dermatovenerologie European Academy of Dermatology and Venereology (EADV).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?