S lékaři skončí další personál

31. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud lékaři nestáhnou výpovědi, nebude práce například pro sestry. Nemocnice pracují na krizovém plánu.


Ústecká Masarykova nemocnice stále hledá scénář řešení problémů kolem odchodů lékařů. Podle dostupných informací by ale mohla Krajská zdravotní (KZ), která provozuje i ústeckou nemocnici, místo hledání dalších lékařů propouštět.

„Pokud by se nesnížil počet výpovědí, byla by v KZ omezena zdravotní péče a propouštěl by se zdravotnický personál. Nemocnice k tomu má i konkrétní čísla,“ sdělil Deníku zdroj, který si nepřál být jmenován.

Vedení Krajské zdravotní ale o aktuálních plánech stále mlčí. „Důležité informace o provozu jednotlivých nemocnic, zasažených odchodem lékařů, zveřejníme do 15. února,“ slíbil mluvčí KZ Jiří Vondra.

Podle Vondry vedení KZ stále pracuje na přípravě krizového scénáře. „Cílem je poskytnout pacientům ve spádové oblasti Ústeckého kraje maximální rozsah péče s využitím lékařů, kteří v nemocnicích Krajské zdravotní zůstanou,“ dodal k tomu mluvčí.

Situace kolem odchodu lékařů nabrala koncem týdne na obrátkách. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny slíbil, že pojišťovna zachová platby, pokud bude plošně zrušeno deset tisíc lůžek. To by lékařům teoreticky mohlo pomoct. Jen o den později slíbil lékařům dvě miliardy korun ministr zdravotnictví. Někteří lékaři by tak chtěli zpět na svá místa, jiní na svém odchodu z nemocnic stále trvají.

„Místo tří miliard, které LOk původně požadoval, by mohlo jít do zdravotnictví o miliardu méně. To je alespoň nějaký úspěch, ale nikdo nezaručí, že ty peníze půjdou pouze na platy lékařů,“ rozčiloval se jeden z lékařů ústecké Masarykovy nemocnice. „Na svém rozhodnutí odejít už nic měnit nehodlám, mám rozjednanou práci v zahraničí,“ dodal lékař, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Jasno není ani ohledně nabídky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Zatím stále platí úhradová vyhláška. Nemáme informaci o tom, že při snížení poskytované péče (např. při snížení počtu lůžek) nám zdravotní pojišťovny zaručí nasmlouvané, nebo vyšší úhrady,“ uvedl Vondra. Dodal, že je proto předčasné spekulovat o konkrétním počtu lůžek, která by díky tomu mohla být zrušena v Ústí.

„Výzva VZP je určena jak krajům a obcím, tak malým státním nemocnicím. Například Masarykova nemocnice je na úrovni velké státní fakultní nemocnice. Domníváme se, že by se zřizovatelé měli chopit toho, aby byly zrušeny některé malé nemocnice, které zbytečně tříští finance,“ zakončil Vondra.

K tomu, jestli by nemocnice vzala zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď, se mluvčí nevyjádřil. Například v Liberci nechtějí nazpět vzít gynekology.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?