S následky nežádoucí interakce léčiv se setkalo 58 % Čechů

29. 9. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Výskyt problémů způsobených nevhodnou kombinace léků je v České republice poměrně vysoký. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že osobní zkušenost s nežádoucími interakcemi má nadpoloviční většina obyvatel.




Osobní zkušenost s lékovou interakcí má 20 % Čechů. Celkově se s tímto problémem u sebe nebo ve svém okolí setkalo 58 % respondentů. Možnost automatické kontroly interakcí lékařem považuje 95 % respondentů za potřebnou, z toho 67 % dokonce za nezbytnou.

Internet a zdravotní rizika

V současné době roste počet osob, které pro řešení svých zdravotních problémů využívají různé formy elektronické komunikace se svým lékařem. Podle názoru 42 % respondentů však nejsou sdílené informace prostřednictvím běžných forem elektronické komunikace dostatečně chráněné. Mezi lidmi přesto převažuje důvěra v dostatečné zabezpečení těchto dat. V průzkumu ji přiznalo 62 % respondentek – u mužů to bylo o něco méně. Více než tři čtvrtiny české populace by uvítaly zřízení zabezpečeného účtu s lékařem, který má zajištěnou ochranu dat. Na internetu také existuje řada diskusních fór, kde lidé řeší své problémy s léky a různými zdravotními komplikacemi, a to častokrát se zveřejněnou identitou. Pouze 40 % respondentů o svém zdraví na internetu nekomunikuje.

Průzkum provedla agentura STEM/MARK na 512 respondentech aktivních na internetu mezi 27. červnem a 4. červencem 2016.

O autorovi| (Zdroj: Svaz pacientů ČR) (red)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?