S. Taller: Operace pánve jsou unikátní

12. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlomeniny a operace pánve byly tématem přednášky, s níž o uplynulém víkendu vystoupil na třetím českém chirurgickém kongresu v Brně liberecký chirurg a uznávaný traumatolog MUDr. Stanislav Taller. "Operace pánve jsou velmi vzácné a složité. Na špičkových chirurgických pracovištích mají lékaři příležitost...


Liberec/Brno - provádět takové výkony jen mimořádně. Dokonce i ve světové literatuře je popsáno sotva čtyřicet operací tohoto druhu. V liberecké nemocnici jsme již operovali tři zlomeniny pánve, což je naprosto výjimečné,“ vysvětlil MUDr. Taller, proč pro svoji přednášku zvolil právě toto téma. Kromě toho se na kongresu hovořilo o operacích při poranění ramenních kloubů.

Často diskutovaným tématem bylo použití nových technologií a postupů při operaci kýly. Hlavní novinkou jsou nyní videoasistované operace. Způsoby, jakými se kýla operovala například před deseti lety, jsou v současné medicíně naprosto jiné. Moderní operační metody umožňují vyšší komfort, šetrnost, menší bolest pro pacienta a kratší rekonvalescenci. Nové technologie však zpravidla vyžadují vyšší náklady, což bývá při omezených finančních možnostech zdravotnictví vážným problémem.

Dalšími tématy jednání byly mimo jiné transplantace.

Dvoudenního kongresu, jenž pořádají chirurgové jednou za tři roky, se zúčastnilo na 800 lékařů, vedle českých a slovenských i specialisté ze sedmi zemí Evropy.

JANA VOKATÁ, Liberecký den, 12.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?