S VFN budeme úzce spolupracovat

14. 5. 2009 10:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav hematologie a krevní transfúze se dočkal nového vedení, do čela ústavu dosadila nyní již bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipová Marka Trněného z I. interní kliniky VFN. Co nový šéf ústavu plánuje a jaké jsou jeho priority? Rozhodně prý nehodlá spojovat ústav s VFN, s úzkou spoluprácí ale počítá...


Jaké jsou Vaše priority v nové funkci? Čeho byste rád dosáhl v dlouhodobější perspektivě?

Mezi zásadní dlouhodobější cíl patří rozvoj ÚHKT jako samostatného svébytného subjektu v oblasti hematologie, dále pak funkční propojení s dalšími pracovišti VFN a I. lékařské fakulty. To funkční propojení je opravdu jen funkční, nejedná se v žádném případě o organizační propojení. Důraz bude kladen na rozvoj ÚHKT jako pracoviště, které poskytuje superspecializovanou péči pro hematologicky nemocné, k tomu slouží jednak vlastní rozvoj pracoviště a otevřená spolupráce s dalšími pracovišti, které se zabývají stejnou problematikou.

V souvislosti s Vaším jmenováním se objevily pochybnosti, zda jste nebyl jmenován kvůli sloučení VFN s ústavem. Můžete tyto spekulace vyvrátit?

Toto mohu jednoznačně vyvrátit, moje koncepce nepočítá se sloučením ÚHKT s VFN, ani jsem o to nebyl žádán, a ani mi z ministerstva nebyl takový úkol zadán, naopak se domnívám, že ministerstvo v tuto chvíli velmi dobře chápe, že budoucí rozvoj se má upírat směrem, který jsem naznačil.

V čem by tato úzká spolupráce tedy spočívala? Můžete to konkretizovat?

ÚHKT, pokud vezmeme jen ten jeden úsek s péčí o pacienty, se nezabývá celým spektrem hematologických chorob, stejně tak I. Interní klinika se nezabývá celým spektrem hematologických chorob, to znamená, že se nabízí možná spolupráce, tedy, aby se projekty dávaly dohromady, aby se to, co se dělá ve VFN nedělalo na ÚHKT a naopak. V ÚHKT také existuje řada dobrých laboratoří, které mohou poskytnout řadu informací o nemocných, kteří nejsou přímo léčeni na ÚHKT, tzn. vytváření společných odborných týmů, které řeší problematiku nemocných a chorob z pohledu klinického a výzkumného, přičemž není nutné, aby ti lidé byli v jednom pracovišti. Tedy rozumná dělba práce, která zde již svým způsobem existovala a využívání možností, které poskytuje jedna či ona strana ke společným projektům. Je to společný projekt dvou pracovišť a to je důležitý směr.

Bude se v souvislosti s tímto redukovat i personál?

Ne, nejedná se o ušetření personálních kapacit, pacientů přibývá. Máme stoupající nárůst pacientů, laboratoře poskytují více vyšetřeních, není to tak, že by bylo méně práce, ale chceme, aby práce byla cíleněji využita. V žádném případě se nejedná o redukci pracovníků, o redukci programů. Jiné personální změny v mém okolí nejsou na pořadu dne, ústav znám poměrně dobře, pracoval jsem zde, ale je předčasné hovořit o personálních změnách.

V médiích se také objevila informace o tom, že odborná komise na funkci ředitele doporučila Petra Cetkovského, ale paní Filipiová se rozhodla pro Vás. Máte o tomto nějaké informace?

Na ministerstvo jsem vstoupil v den výběrového řízení po podání přihlášky, odprezentoval jsem svou prezentaci a nejsou mi známy žádné oficiální výsledky výběrového řízení. Trvalo to několik měsíců, až minulý týden jsem byl informován o tom, že jsem byl do role ředitele vybrán já, aniž bych pátral po tom, co vše sehrálo roli. Nemohu to tedy komentovat.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?