Salvador registruje na 30.000 případů onemocnění chikungunya

25. 9. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Salvador hlásí na 30.000 případů horečnatého virového onemocnění chikungunya. Nikdo z nakažených lidí nezemřel, ale více než 200 nemocných muselo být hospitalizováno. Epidemii šíří komáři, kteří se v zemi přemnožili, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na salvadorské úřady.


První případ onemocnění chikungunya se v zemi objevil v červnu. Nejvíce nemocných je v hlavním městě San Salvador.

„Obyvatelé Salvadoru jsou bezbranní, protože nikdy předtím nebyli v kontaktu s tímto kmenem (virů),“ řekl představitel záchranných služeb Jorge Melendez. řady se podle něj nyní snaží likvidovat přemnožené komáry, především čištěním vodních toků a vykuřováním.

Onemocnění chikungunya je zřídka smrtelné, ale je velmi bolestivé. Nemoc provází horečka, zvracení, velká únava a bolesti kloubů, svalů a hlavy. Název je odvozen z afrických jazyků, v nichž chikungunya znamená „skloněný“, což vystihuje vzhled pacientů.

Chikungunya se poprvé vyskytla přes 60 lety v Tanzanii, z Afriky se pak šířila do Asie a jižní Evropy. V karibské oblasti byla poprvé zaznamenána loni. Virus se šíří rychle vzhledem k velikosti komáří populace a v případě Latinské Ameriky podle zdravotnických úřadů také kvůli tomu, že tamní populace nemá proti tomuto pro ni novému viru žádnou imunitu. Do letošního června onemocnění v karibské oblasti postihlo tisíce osob v 16 státech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?