Sanofi-Synthelabo možná firmu Aventis převezme proti její vůli

23. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve farmaceutickém odvětví v Evropě se zřejmě začíná schylovat ke konsolidaci, která se bude týkat francouzské firmy Sanofi-Synthelabo a francouzsko-německého koncernu Aventis. Na trhu se spekuluje o fúzi, kterou firmy zatím popírají, zdroje ale hovoří jinak...


PAŘÍŽ/LONDÝN -

Zástupci Aventisu už asi týden tvrdí, že s firmou Sanofi o žádné fúzi nejednali. Sanofi naopak mlčí a komentář na toto téma odmítá poskytovat. Americký list New York Times ale napsal, že Sanofi už má konkrétní představu o svých plánech a pokud Aventis nedá k fúzi souhlas, převezme ho proti jeho vůli.

New York Times uvedl, že Sanofi-Synthelabo možná nabídku na převzetí Aventisu předloží již dnes. List tvrdí, že Sanofi by za Aventis nabídl kolem 47 miliard eur (asi 1,5 bilionu Kč). Šéfové Sanofi prý už jednali se svými poradci a jsou také připraveni na to, že zahájí nepřátelské převzetí.

Pokud se informace amerického listu ukáží jako pravdivé, bude v Evropě nový významný výrobce léků. O první místo by se utkal s britskou společností GlaxoSmithKline. V celosvětovém měřítku však na první místo nedosáhne, protože první příčku by si i tak udržel americký Pfizer. Aventis je podle New York Times v obranné pozici a chystá strategii, jak se nepřátelskému převzetí ubránit.

Britský ekonomický list Financial Times dnes napsal, že záměr společnosti Sanofi-Synthelabo bude v sobotu projednávat i vedení francouzského podniku L'Oréal. Ten má totiž v Sanofi podíl zhruba 20 procent. Zástupci kosmetické firmy ale agentuře Reuters takové úvahy odmítli komentovat.

ČTK

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Webové stránky firmy Aventis
Webové stránky firmy Sanofi-Synthélabo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?