Sanofi-Synthélabo se za 54 miliard eur stane majitelem Aventisu

27. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Synthélabo se dohodla se svým větším rivalem Aventis, že ho za 53,7 miliardy eur (asi 1,7 bilionu Kč) převezme. Končí tak bitva, která trvala několik měsíců a v jejímž průběhu se podniky vzájemně osočovaly z nekalých úmyslů...


PAŘÍŽ - Sanofi ale původní nabídku

musela nakonec zvýšit, uvedla agentura Reuters.

Šéfové Aventisu na nabídku svého konkurenta kývli až v neděli pozdě večer. Švýcarská společnost Novartis měla sice zájem sehrát roli bílého rytíře a nepřátelskou nabídku na převzetí Aventisu odrazit, v poslední době se ale v případu začala angažovat rovněž francouzská vláda. Ta Švýcary přesvědčila, aby se nesnažili do boje zasahovat.

Francouzská vláda výsledek jednání přivítala a uvedla, že by nyní měla být zachována většina pracovních míst. Vláda už přitom dala několikrát najevo, že má obavy právě z propouštění. Toho se obávala i vláda v Berlíně, protože Aventis je francouzsko-německý podnik.

Aventis ani Sanofi zatím výsledek oficiálně neoznámily, měly by tak ale učinit během dneška. Větší než sloučený podnik už bude ve farmaceutickém průmyslu pouze americký gigant Pfizer a britská společnost GlaxoSmithKline. Sanofi v lednu za Aventis nabídla asi 46 miliard eur, což ale Aventis odmítl jako neadekvátní, podotýká agentura AP.

Podle zdrojů, které se v neděli zúčastnily jednání, je Sanofi rozhodnuta doplatit zvýšenou částku v hotovosti, zatímco původní nabídka bude provedena částečně v akciích a částečně v hotovosti.

Šéfem sloučeného podniku se podle informací zdrojů stane současný ředitel Sanofi Jean-François Dehecq. Ředitel Aventisu prý ze své funkce odejde.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?