SAS: Za zrušení poplatku požadujeme nový kód

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) Zorjan Jojko se pro naši redakci vyjádřil k jednání s představiteli vlády, k dalším krokům sdružení ve věci zveřejňování smluv a možnosti kompenzace za zrušení regulačního poplatku.




V minulých dnech proběhlo jednání SAS s místopředsedy vlády Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Mohl byste krátce okomentovat projednané body a výsledek jednání?

Jednání s oběma předsedy vládních stran jsme absolvovali spolu s ostatními součástmi Koalice soukromých lékařů (Česká stomatologická komora, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Sdružení soukromých gynekologů a SAS). Sice víme, že tito politici nemají ve správě resort zdravotnictví, přesto jsme chtěli, aby získali maximum přesných a objektivních informací hlavně pro další rozhodování ve vládě, ale i v parlamentu. Šlo nám o to, že registrujeme neustálý – a v EU neobvyklý – nárůst podílu finančních prostředků směřovaných do nemocnic na úkor soukromých ambulancí. Dále jsme projevili nesouhlas s rušením regulačních poplatků a také se zveřejňováním smluv mezi poskytovateli a zdravotními pojišťovnami. Snad jediným konkrétním výstupem byl slib předsedy ANO Andreje Babiše v jednáních pokračovat a průběžně konzultovat aktuální potřebné otázky. Jinak lze myslím obě schůzky označit za informativní, se vzájemným vyjasněním si názorů k těmto třem problémům.

SAS připravilo vzor stížnosti k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kvůli zveřejnění čísel účtů členů sdružení. Souvisí to se zveřejňováním smluv, které VZP publikuje na svém webu?

Ano. Je obecně známo, že s celou akcí zveřejňování smluv nesouhlasíme. To platí nadále. Co nás ale zaskočilo velmi nepříjemně, je, že VZP začala smlouvy a dodatky se soukromými poskytovateli zveřejňovat formou prostého oskenování celých dokumentů včetně čísel účtů, razítek, podpisů a dalších citlivých osobních údajů. Proto jsme vyhověli prosbě našich členů a na web jsme umístili obecný vzor stížnosti k ÚOOÚ. Mimo to jsem ve stejný den poslal řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi žádost o nápravu a zároveň stížnost na tento postup na MZ. Bylo příjemným překvapením, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček reagoval během 10 minut. Vyjádřil souhlas s tím, že citlivé osobní údaje nemají být zveřejněny, a slíbil, že se spojí s ředitelem Kabátkem ke sjednání nápravy. Ve smlouvách na webu VZP se sice do dneška nic nezměnilo, faktem ale je, že vše popsané proběhlo před několika dny. Věříme tedy, že náprava přijde brzy.

Připravují se první jednání o hodnotě bodu na rok 2015. Objevila se informace, že ministr Němeček chce vrátit internistům časy dle roku 2012. Pokud se tak skutečně stane, co to bude (s ohledem na propad jejich úhrad v roce 2014) znamenat?

Tento slib ministra Němečka vítáme. Interna byla vždy „popelkou“ a delší časy byly jakýmsi kompenzačním mechanismem, který jí pomáhal přežít. Zkrácené časy má obor interna od začátku roku 2013. Pro rok 2013 se nám podařilo dojednat se zdravotními pojišťovnami pro tuto odbornost navýšení úhrad, aby nedošlo k propadu jejích tržeb. V roce 2014 měly pomoci nové kódy (pro superkonziliární a předoperační vyšetření), které se ale ukázaly jako nekonzumovatelné. Nejspíše tedy nezbude nic jiného, než zkusit s pojišťovnami vyjednat podobný postup, jaký byl použit v roce 2013.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje od začátku roku 2015 zrušení regulačního poplatku. Má SAS připravený návrh na jeho kompenzaci?

Za nejlepší bychom považovali vznik nového signálního kódu v Seznamu výkonů, který by měl hodnotu právě 30 Kč, vykazoval by se spolu s klinickým vyšetřením a nebyl by krácen limitem úhradového vzorce. Existují i jiná možná řešení, ta ale nejsou tak čistá a odvádějí peníze od klinických vyšetření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?