Sběr dat z lékáren je prý nezákonný

20. 6. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sběr dat v lékárnách je nezákonný, rozhodnutí vydal Městský soud v Praze, řekl ČTK mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Informaci zveřejnila komora na svém webu. Zvrátit výrok soudu by mohla jen kasační stížnost, dodal Krebs.


Podle soudu není Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oprávněn vyžadovat po lékárnách údaje o vydaných léčivých přípravcích a ukládat za jejich neposkytování pokuty. Výrok soudu byl ve středu vyhlášen pouze v ústní podobě, není tedy zatím k dispozici.

Soud podle Krebse rovněž zrušil rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které před více než třemi lety potvrdilo pokuty uložené lékovým ústavem. Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová ČTK řekla, že rozsudek zatím ministerstvo neobdrželo, vyjádří se k němu až po důkladném prostudování.

„Soud potvrdil správnost stanoviska lékárnické komory, která na přelomu let 2008 a 2009 doporučila všem lékárnám odmítnout sběr dat,“ řekl Krebs. Podle něj nemůže požadovat lékový ústav od lékáren, aby investovaly do vybavení, které potřebují k odesílání dat přes speciální router.

Výrok soudu se podle Krebse netýká elektronického úložiště, kolem jehož existence byly také pochybnosti a spory, ale receptů. Lékárníci nezpochybňovali, že lékový ústav má soustřeďovat elektronické recepty, nesouhlasili ale s tím, aby sbíral veškerá data o všech předepsaných lécích, tím pádem i o pacientech.

Spor lékárníků s lékovým ústavem začal v roce 2008. Nejprve se řešilo, zda mají lékárny poskytovat osobní data pacientů. SÚKL za tento požadavek dostal více než dvoumilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů, z požadovaných dat pak vypustil rodná čísla pacientů. Posléze lékárníkům vadilo, že měli poskytovat údaje o lékárníkovi a předepisujícím lékaři.

Podle lékárníků porušil lékový ústav zákon, když po nich chtěl citlivá a osobní data. Z hlášení bylo možno sledovat, jaký lék a v jakém množství lékař předepsal a lékárník vydal.

V roce 2010 začal SÚKL pokutovat lékárny, které do centrální databáze odmítly data o vydaných lécích posílat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?