Schlanger: Reforma revizního a posudkového lékařství je nutná

30. 9. 2010 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví plánuje v druhé půli svého volebního období rozsáhlé diskuse o reformě revizního a posudkového lékařství. Podle prvního náměstka ministerstva Jiřího Schlangera je současný systém poměrně nevyhovující.


Revizní a posudkoví lékaři mají často podle Schlangera jen všeobecné vzdělání a nemohou tak konkurovat specialistům a jejich posudkům. „Otázkou je, zda má vůbec takový systém v této podobě smysl,“ uvedl Schlanger na semináři „Kam mizí peníze aneb Kdy se u nás sloučí zdravotní a sociální systém“, který pořádal Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

V rámci diskuse o tom, proč je u nás zdravotní a sociální systém rozdělen, se náměstek zabýval několika oblastmi, na které se chce ministerstvo v budoucnu zaměřit. A jedním z těchto bodů je právě vytvoření nového systému revizního a posudkového lékařství.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí již nějakou dobu uvažují o tom, jak zlepšit stávající práci ve stávající struktuře, my doporučujeme nový systém,“ dodal Schlanger.

Kdo bude vyplácet nemocenskou?

Dalším bodem, který rozhodne, zda bude sociální a zdravotní pojištění propojeno, je debata nad tím, kdo bude proplácet nemocenské dávky. Zda to bude, jako dosud, česká správa sociálního zabezpečení, nebo například zdravotní pojišťovny, které mají lepší přístup k informacím a tím pádem mohou lépe regulovat.

Další oblastí, které se bude ministerstvo za nějakou dobu věnovat je oddělení invalidního důchodu z rozpočtu důchodu starobního.

„Toto propojení je nesmyslné, invalidní důchod je prostě prodloužená nemocenská a právě na invalidním důchodu vyplácíme zhruba 60 miliard korun, což nám celkově vytváří deficit důchodového systému. Musíme studovat, jak tuto problematiku oddělovat, zda věcně či administrativně,“ dodal Schlanger.

Doplnil, že Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR již nyní studuje propojení úrazového a invalidního pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?