Schválení zákona o zdravotním pojištění je ohroženo kontroverzní elektronickou soutěží

24. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Když koncem května členové Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR na poslední chvíli podali pozměňovací návrh Zákona o veřejném zdravotním pojištění, který by při stanovování cen léků zavedl úhradovou soutěž, řada zástupců profesních zdravotnických institucí protestovala. Zástupci lékařů, lékárníků a pacientů založili iniciativu s názvem Tendry nejsou lék!


Návrh elektronické aukce neboli tendru na výběr léčiv ve vybraných molekulách je podle zástupců iniciativy chvályhodný, ale má řadu úskalí. Základní problém vidí zástupci v tom, že návrh vznikl bez odborné diskuze lékařů, farmaceutů a pacientů.

Proto doporučují poslancům, aby kvůli pozměňovacímu návrhu Zákon o veřejném zdravotním pojištění vůbec neschválili.

„Zavedení pozměňovacího návrhu bylo velmi partyzánské. Přestože původní novela zákona je v legislativním procesu od září, návrh se oficiálně objevil v noci z 31. května na 1. června. Vůbec se nedivím, že účastníci jednání Výboru pro zdravotnictví s ničím konkrétním nestihli vystoupit, protože návrh měl asi 50 stran. Některé nápady v návrhu mohou skutečně uspořit, ale u takto nedokonalého materiálu bez účelných pravidel, je obtížné jejich skutečný dopad zhodnotit,“ říká k návrhu prezident České lékárenské komory Stanislav Havlíček.

Porušení demokratického principu

S návrhem zákona zásadně nesouhlasí ani Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). „Z právní analýzy vyplývá, že pozměňovací návrh nebyl přijat standardním legislativním procesem, nekonalo se žádné připomínkové řízení a obešel i vládu České republiky. Ačkoliv byl předložen Výborem pro zdravotnictví poslanecké sněmovny, ve skutečnosti jde o návrh Ministerstva zdravotnictví. Byl tak obejit princip demokratického dělení moci na zákonodárnou a výkonnou. Navíc nebyla umožněna demokratická diskuze v rámci Parlamentu, kdy členové Výboru dostali návrh jen několik hodin před chystaným zasedáním,“ říká výkonný ředitel AIFP Radim Petráš.

Levné léky se u nás dlouho neohřejí

Princip elektronické aukce je v návrhu přestaven zhruba takto. Zdravotní pojišťovna požádá SÚKL, aby vyhlásil soutěž, které se musí zúčastnit minimálně tři subjekty. Ten, kdo nabídne nejnižší cenu, vyhrává. Vítězná cena je 100 procentně garantovaná, subjekt dostane sto procent ceny od zdravotních pojišťoven, lék je pacientům plně hrazen. Všechny ostatní přípravky dostanou úhradu 75 procent této ceny. Po 18 měsících se vyhlásí nová soutěž.

Aby farmaceutické firmy se svým lékem zvítězily, budou muset jít s jeho cenu dolů. „Je důležité si uvědomit, že Česká republika má již nyní jedny z nejnižších cen léků v rámci EU. Pokud budou výrobci nuceni tyto ceny ještě více snižovat, povede to k tomu, že některé farmaceutické společnosti raději stáhnou produkt z českého trhu a přesunou svůj zájem do jiných zemí,“ dodává ředitel Petráš.

Oprávněné obavy z monopolních cen

Z jiného úhlu pohledu vidí současnou situaci předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma, když říká: „My lékaři kritikou tendrů neobhajujeme vyšší ceny léků. Jsme zásadně pro to, aby ceny léků byli co nejnižší a to už jen z toho důvodu, že z koláče zdravotního pojištění pro nás zbude více. Přesto cítíme riziko dumpingových cen, kdy na českém trhu zůstanou dva až čtyři monopolní dovozci a v oficiálních soutěžích budeme mít dlouhodobě léky dražší a dražší,“ podotýká.

Navíc výrazně nízká cena vytendrovaného léku ovlivní obchodování s tímto přípravkem na středoevropském trhu. „Vítězná cena bude velmi lukrativní. Právnické osoby, které se specializují na vývoz léků z ČR do dalších zemí, takový lék vyvezou, takže se preparát nemusí v ČR ohřát déle než pár hodin,“ doplňuje prezident lékárníků Havlíček.

Další informace najdete v pondělním vydání tištěné formy Zdravotnictví a medicína.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?