Sdělení MZ ČR - odbor vzdělávání a vědy

14. 11. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Doplnění tématu radiační ochrany do vzdělávacích programů specializačního vzdělávání


Akreditační komise Ministerstva zdravotnictví ČR, zřízená podle § 47 zákona č. 96/2007 Sb., se na svém 24. zasedání dne 14. 6. 2007 usnesla na nutnosti doplnění tématu radiační ochrany do vzdělávacích programů specializačního vzdělávání. Na zpracování tématu spolupracoval RNDr. Libor Judas, člen Akreditační komise a České společnosti fyziků v medicíně.

Do všech dosud vydaných rámcových vzdělávacích programů, kterých se téma radiační ochrany podle uvedeného seznamu týká, se téma radiační ochrany doplňuje. Seznam odborností specialistů, do jejichž vzdělávacího programu specializačního vzdělávání je nutno zařadit do základního modulu téma radiační ochrany: *Dětská sestra se zaměřením na intenzivní péči v pediatrii *Dětská sestra se zaměřením na intenzivní péči v neonatologii *Sestra pro intenzivní péči *Sestra pro perioperační péči *Sestra v nukleární medicíně *Porodní asistentka pro intenzivní péči *Porodní asistentka pro intenzivní péči v neonatologii *Porodní asistentka pro perioperační péči *Zdravotní laborant pro biochemii a klinickou biochemii *Zubní technik pro fixní a snímatelné náhrady* Farmaceutický asistent pro přípravu radiofarmak

Témata z oblasti radiační ochrany pro vzdělávací programy specializačního vzdělávání

Seznam témat:* Ionizující záření, jeho základní druhy a vlastnosti *Druhy zdrojů ionizujícího záření (generátory záření, uzavřené radionuklidové zářiče, otevřené radionuklidové zářiče) *Nepříznivé účinky ionizujícího záření (stochastické, deterministické) *Radiační zátěž obyvatel – porovnání zátěže z různých zdrojů (přírodní pozadí, lékařské ozáření, profesionální ozáření); osobní monitorování radiačních pracovníků *Způsoby ochrany před ionizujícím zářením (stínění, vzdálenost, čas) *Zásady pro pobyt v prostorách se zdroji ionizujícího záření (radiační pracovníci, ostatní pracovníci, doprovod pacientů); kontrolované a sledované pásmo, práce těhotných žen v kontrolovaném a sledovaném pásmu; provozní pokyny pro bezpečné nakládání se zdroji, havarijní zásahové instrukce *Legislativa v oblasti radiační ochrany, dokumentace držitelů povolení k nakládání se zdroji *Odpovědnosti při využívání zdrojů ionizujícího záření (dohlížející osoba, osoba s přímou odpovědností, indikující lékař, aplikující pracovník)


Kamila Kaletová, tajemnice Akreditační komise MZ

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?