Sdružení a lékaři udělí cenu za péči o nedonošené děti

14. 11. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanské sdružení Nedoklubko s Českou neonatologickou společností udělí dnes cenu Purpurové srdce lidem, kteří se starají o předčasně narozené děti. Cena symbolizuje křehkost i sílu těchto dětí. Počet předčasně narozených dětí v Česku stoupá, do 37. týdne těhotenství se jich ročně narodí osm procent, asi 8500.


Přibývá dětí z vícečetných těhotenství, stoupá věk rodiček, tedy i podíl žen, které rodí až po 35. roce věku. Za úspěch neonatologové považují to, že zachraňují stále více dětí extrémně nezralých, tedy narozených do 26. týdne těhotenství.

Podle neonatologů patří Česko v péči o předčasně narozené a rizikové novorozence ke světové špičce. Přispělo k tomu zavedení nových postupů intenzivní léčby a zřízení 12 regionálních perinatologických center, která jsou vybavena na péči o děti narozené mezi 24. až 32. týdnem těhotenství.

Podle předsedy České neonatologické společnosti profesora Richarda Plavky ale přestávají kapacity center stačit. Není následný systém léčebně preventivní péče, který možní omezit rizika dlouhodobého postižení těchto dětí. Podle předsedkyně sdružení Nedoklubko Lenky Novotné je potřeba rozvíjet také psychologickou péči pro rodiny nedonošených dětí.

Nedoklubko udělí dnes také cenu Zlatý kulíšek - vítězům celorepublikové soutěže pro tvůrce čepiček či ponožek vyráběných dobrovolníky pro neonatologická oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?