Sdružení chce zjistit možnost spolupráce nemocnic v ČR a Bavorsku

27. 10. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Přeshraniční sdružení obcí Euregio Egrensis bude žádat o dotaci na zpracování projektu, který by zmapoval zejména legislativní možnosti spolupráce nemocnic a další zdravotní péče na české a bavorské straně hranice.


Cílem je navrhnout takové změny, aby pro pacienty nebyl problém využít nejbližší zdravotnické zařízení bez ohledu na to, jestli je v Německu nebo v Česku, řekl novinářům chebský místostarosta Michal Pospíšil.

„Teoreticky není problém, když pacient leží v nemocnici v sousedním státě, ale problém nastane, když by například lékař z Německa chtěl pomoci někomu na českém území. Existují jiné legislativní normy, jiné normy pro lékařskou péči nebo léky,“ naznačil Pospíšil.

Právě tyto bariéry, které brání bližší spolupráci zdravotnických zařízení na česko-německé hranici, by měl projekt definovat a navrhnout, jak je odstranit.

Problém nastane, když by například lékař z Německa chtěl pomoci někomu na českém území

Například Cheb jedná s německými partnery o možnosti, že by pacienti z Waldsassenu mohli být v akutních případech převáženi do nemocnice v Chebu, která je vzdálena několik kilometrů, místo do nejbližší německé nemocnice vzdálené desítky kilometrů. Naopak například z Aše je to v případě bezodkladné péče blíže do Německa než do Chebu.

Odhadované náklady na zpracování projektu jsou zhruba 135.000 eur (3,5 milionu korun). Vzhledem k tomu, že se na projektu podílí řada institucí a samosprávy z obou stran hranice, má projekt šanci dotaci z programu Cíl 3 získat, míní Pospíšil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?