Sdružení: Praktici bez ochranných pomůcek by měli zavřít ordinace

16. 3. 2020 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři, kterým dojdou ochranné pomůcky, by měli uzavřít ordinace a poskytovat lékařské konzultace jen telefonicky nebo on-line, doporučilo Sdružení praktických lékařů (SPL). Praktičtí lékaři, kteří ochranné pomůcky proti šíření koronaviru mají, by je podle něj měli používat po celou dobu ordinování.


Roušky, které jsou o víkendu a v pondělí praktikům distribuovány v počtu dvou až tří kusů, vystačí nanejvýš na dva až tři dny. "Jedna ze skupin obyvatelstva nejvíc ohrožených nákazou COVID-19 - lékaři primární péče - je tak prakticky zcela bez ochranných pomůcek," uvedlo ve stanovisku předsednictvo sdružení. Také další zdravotníci i pracovníci v sociálních službách upozorňují na to, že mají stále nedostatek ochranných prostředků, jako jsou respirátory a roušky. Zástupci státu uvádějí, že dělají co mohou a ochranných prostředků bude brzy víc.

Šéf stomatologické komory Roman Šmucler v České televizi uvedl, že stát s nimi situaci a nastavovaná opatření nekonzultuje a lékařům chybí informace. Stomatologové podle něj potřebují až 200.000 respirátorů, které po státu žádali, ale dosud nedostali.

Doporučení, které sdružení vydalo, začne platit od pondělí. Praktičtí lékaři i jejich personál by po celou dobu svých ordinačních hodin měli podle sdružení používat respirátor a ochranné brýle. Při ordinování by se lékaři měli soustředit na důležité případy a pacienty bez akutních potíží odkládat. Zároveň by měli redukovat počet lidí v ordinaci a také zkrátit ordinační hodiny. Měly by být i čekárny, aby se v nich nepotkávali zdraví pacienti s nakaženými virem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?