Sdruženými nákupy se ušetří finance

30. 10. 2006 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednou z cest k zajištění financí nezbytných pro chod zdravotnických zařízení a zejména nemocnic přivedlo Pardubický kraj, který je jejich zřizovatelem, k prosazování sdružených nákupů, kde lze ušetřit na množstevních slevách...


Původní myšlenka

Původní myšlenkou bylo nakupovat veškerý zdravotnický materiál pro nemocnice formou centralizovaného nákupu přes krajský úřad. Ta však byla po celkovém přehodnocení částečně ponížena na sdružený nákup, který si ale budou organizovat samy nemocnice.

„Každá z nemocnic má jinou platební morálku a schopnost, plně centralizovaný nákup by byl z tohoto důvodu dosti problematickou záležitostí,“ řekl náměstek hejtmana Josef Janeček (ODS) zodpovědný za zdravotnictví.

Rozumnějším postupem v této oblasti se proto, podle jeho slov, jeví sice rovněž sdružený nákup, který si však budou organizovat samy nemocnice. Ty si budou pomocí virtuální burzy vyhodnocovat své stávající obchodní partnery, jejich ceny, kvalitu nabízeného zboží a možné množstevní slevy, které by se daly při sdružených nákupech více nemocnic uplatnit.

„Jsme přesvědčeni, že při každém nákupu by se dalo ušetřit jedno až pět procent z ceny. Celkový efekt není žádnou maličkostí. Například jen na běžném nákupu speciálního zdravotnického materiálu, jako jsou obvazy, rukavice a podobně, vyplývá z 500miliónové nákladové částky úspora v řádu několika miliónů korun. A ta se samozřejmě při každém dalším nákupu nasčítává,“ zdůraznil Janeček.

Kraj si již letos vyzkoušel podobný nákup na třech elektronických aukcích se zaměřením na nákup stříkaček a jehel z oblasti speciálního zdravotnického materiálu, xerografického papíru a čisticích prostředků. Dosažené slevy se pohybovaly až v řádu dvaceti procent.

Pozitivní listy

Společný nákup by měl být založen na principu tzv. pozitivních listů, ve kterých bude uveden pro každou položku nejvýhodnější dodavatel a cena. Nemocnice tak získají dokonalý přehled o obchodních podmínkách, které jsou u pěti nemocnic využívány. Mimořádně dobré obchodní vztahy, promítající se ve zvýhodněných cenách, by poté mohly využít i další nemocnice.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?