Šedá eminence říše bílých plášťů

3. 2. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Tichý vládce zdravotnictví v dresu ODS přežil loňský konec Topolánkovy éry. Smete jej krize VZP?


Kdyby nepostradatelnost pro vlastní partaj nadnášela, tak by se bývalý první náměstek tří šéfů ministerstva zdravotnictví a dnes poslanec Marek Šnajdr nejspíš vznášel jako holubička.

Vlivný muž ODS, přezdívaný Topolánkův druhý »Dalík«, se totiž udržel u volantu českého zdravotnictví nejen po krachu Julínkova reformního týmu, ale i po loňských volbách. Zachránilo ho silné postavení ve straně a přímý vstup do politiky.

Teď však Šnajdra ohrožuje rozruch kolem potíží Všeobecné zdravotní pojišťovny. Její správní radě totiž už pět let šéfuje.

Bude pohnán k zodpovědnosti?

Podle čerstvě oznámených výsledků šetření Nejvyššího kontrolního úřadu přišla VZP kvůli odpisům dluhů na pojistném o jedenáct miliard korun. Navíc nesprávně - z peněz na zdravotní péči - hradila projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. (Viz Labutí píseň za miliardu na str. 34.)

Kvůli řadě nevysvětlených kauz zaútočila na vedení VZP i skupina poslanců za vládní Věci veřejné. Nejenže žádají odchod ředitele Pavla Horáka, ale vysvětlení chtějí i od členů bývalé správní rady (2006 až 2010).

»Může se stát, že odpovědnost za dění v pojišťovně bude muset přijmout i šéf bývalé a současné správní rady pan Šnajdr,« řekl týdeníku Ekonom poslanec a od října i člen správní rady VZP Michal Babák (VV).

Poslancům vadí převod očkovacího systému do firmy Avenier, která má nejasnou vlastnickou strukturu a sídlo na Maltě.

Dále pak i miliardová investice do málo využívaného projektu IZIP či až na poslední chvíli zastavená zakázka VZP na vymáhání pohledávek pro advokátní kancelář exministra spravedlnosti Pavla Němce.

»Vůbec nechci pana Šnajdra diskreditovat. Nemám z toho dobrý pocit, protože jde o naše koaliční partnery,« našlapuje kolem horké kaše Babák.

Klíčová politická postava

Na druhou stranu však poslanec dobře ví, jak je právě Šnajdr pro ODS důležitý.

»Vnímám ho jako velice inteligentního a schopného člověka, politika a byznysmena, který je - ač se to nezdá - jedním z nejvlivnějších politiků u nás. Je klíčovou postavou nejen ve zdravotnictví, ale vůbec v celé české politice,« tvrdí Babák.

Šnajdr svou pověst zdravotnického mága, který vše řídí, ani moc nepopírá.

»O této své image samozřejmě vím, i když se s ní ne úplně ztotožňuji. Pokud chcete něčeho dosáhnout, tak někdy klíčové hráče musíte motivovat k akci. A já jsem známý tím, že mám rád výsledky, ne povídání,« řekl Šnajdr loni pro časopis Medical Tribune.

Rozhovor o své kariéře pro týdeník Ekonom však odmítl. »Požádal bych o bližší specifikaci okruhu povídání,« podmínil nejprve schůzku. Ačkoli tematické okruhy v podobě klíčových bodů své kariéry dostal, přestal reagovat. »Myslíte si, že tohle jsou důležitá témata? Přemýšlejte o jiných tématech, na shledanou,« reagoval politik placený daňovými poplatníky na snahu Ekonomu kontaktovat jej osobně v sídle VZP.

Razance je Šnajdrovi zřejmě vlastní. Hned jak roku 1993 absolvoval gymnázium ve Frýdku-Místku, vstoupil do ODS. Dva roky nato, při studiu na Vysoké škole ekonomické v Praze, se stal v letech 1995 až 1996 konzultantem tehdejšího předsedy hospodářského výboru sněmovny Josefa Holuba (ODS).

»Jak se ke mně dostal, si už vůbec nepamatuji, je to dávno,« uvedl Holub pro týdeník Ekonom. »Tehdy působilo ve sněmovně asi pět nebo šest takových mladých hochů z ekonomických škol. Rozhodně nebyl mým placeným asistentem,« ujišťuje.

Oba muže později osud svedl dohromady ještě jednou. Roku 2006 se stal Holub členem správní rady VZP, zrovna když do jejího předsednického křesla usedl i Šnajdr.

»To bylo za Svaz průmyslu a dopravy. Navrhl mě přes poslanecké kluby a zastupoval jsem tam zaměstnavatele,« odmítá Holub, který je dodnes viceprezidentem zmíněného svazu, možnost, že by se do VZP dostal díky Šnajdrovi.

Ale zpět do roku 1996. Tehdy toho konzultant a student Šnajdr stihl dost. Nastoupil do představenstva společnosti Hutní projekt Frýdek-Místek a stal se ředitelem frýdecko-místecké stavební firmy HP Construct.

Ta měla v představenstvu severomoravské politiky ODS i ČSSD, a když přes obdržení dotací nepostavila objednaný dům s pečovatelskou službou v Rychvaldu, zkrachovala. Šnajdr byl obviněn z trestných činů podvodu a zpronevěry, avšak od soudu odešel jako nevinný a žalobce se neodvolal.

Mezitím ale Šnajdr absolvoval kariéru manažera ve firmách Sunop Trade, Metrostav a farmaceutické Merck Sharp and Dohme Idea. Přesunul se tak z Ostravy do Prahy a od stavebnictví ke zdravotnickému byznysu.

V letech 2003 až 2006 působil jako ředitel pro vnější vztahy a podporu obchodu u nadnárodní farmaceutické firmy Pfizer.

»Právě tehdy jsem Šnajdra poznal,« říká pro týdeník Ekonom jeho dnešní největší kritik, stínový ministr zdravotnictví ČSSD a středočeský hejtman David Rath.

»Byl mužem Mirka Topolánka, jenže později se postavil na své politické nohy. Dnes je ochoten spolupracovat s kýmkoli z vlivných lidí z ODS, a nejen tam,« dodává.

»Velké překvapení je pro mě jeho přátelská „tykačka“ s Michalem Haškem. A byl to loni na podzim právě Hašek, který Šnajdrovi pomohl ke znovuzvolení do čela správní rady VZP, a to bez jakéhokoli projednání s ČSSD,« tvrdí Rath, který se ovšem v boji o předsednické křeslo v ČSSD angažuje proti Haškovi a ve prospěch Bohuslava Sobotky.

Dlouhý seznam afér

Po volbách 2006 zaujal Šnajdr, pravá ruka nastupujícího premiéra Mirka Topolánka, post prvního náměstka ministra zdravotnictví. Měl vliv, ale tváří reformy byli ministr Tomáš Julínek a mluvčí Tomáš Cikrt.

»Za Julínka byl šedou eminencí, za jeho nástupkyň Daniely Filipiové a Dany Juráskové pak faktickým ministrem a hybatelem všech důležitých věcí kolem VZP,« soudí Rath.

Exministryně Daniela Filipiová ovšem uvedla, že žádný tlak od Šnajdra nikdy nepocítila. »S Markem se spolupracovalo dobře, je nesmírně pracovitý,« zdůraznila.

Avšak pokud se podle Ratha objevila v resortu nějaká problematická, podezřelá věc, většinou se prý mluvilo o »šnajdrovině«.

Šnajdr však pronikl i do Rathovy blízkosti: se svými spojenci v ODS Petrem Bendlem, Petrem Tluchořem či Petrem Gandalovičem navštívil soukromou oslavu Filipa Bušiny. Tento Rathův favorit přes stavební zakázky ve středočeských nemocnicích byl později stíhaný za daňové úniky.

Během působení na ministerstvu se Šnajdrovo jméno objevovalo v nečekaných souvislostech.

Podle týdeníku Respekt měl Šnajdr intervenovat u ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve prospěch bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Podle MF Dnes prý zase po vypuknutí aféry na plzeňských právech spolu s ministryní spravedlnosti Danou Kovářovou a ministrem obrany Martinem Bartákem tiše usiloval o odklizení šéfky akreditační komise ministerstva školství Vladimíry Dvořákové.

Celý článek si můžete přečíst v týdeníku Ekonom nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?