Šedivá věří, že ČR tvrzení v kauze Diag prokáže, žaloby se nebojí

12. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předsedkyně sněmovní komise ke kauze Diag Human Hana Šedivá věří, že stát svá tvrzení o tomto případu prokáže. Neobává se tedy dopadů případné žaloby, kterou podle pátečního Práva připravuje švýcarský právník firmy...


PRAHA -

Státu podle deníku hrozí další žaloba v kauze Diag Human. Tato společnost se cítí poškozena tvrzením členů komise, kteří uvedli, že s ní dánská firma Novo Nordisk přestala spolupracovat kvůli nesplaceným dluhům.

Šedivá v pátek uvedla, že poslanci mají informace, podle nichž Novo Nordisk přerušil spolupráci s Diagem i kvůli dluhu a z dalších důvodů, nikoli tedy kvůli nepříznivému vyjádření bývalého ministra zdravotnictví Martina Bojara na adresu Diagu. „My jsme si to nevymysleli,“ řekla v pátek Šedivá. O žalobě nemá žádné informace, momentálně je v zahraničí.

Pře s firmou Josefa Šťávy už ČR stála 327 milionů korun a dál hrozí až několikamiliardová škoda. Ve sporu mezi českým státem a Diag Human jde o krach obchodu s krevní plazmou. Diag Human tvrdí, že o něj počátkem 90. let přišla vinou protiprávního zásahu státu, tedy kvůli Bojarovu vyjádření. Firma se domáhá odškodnění. O tom, zda a kolik bude stát ještě platit, asi rozhodne interpretace mnohdy i víc než deset let starých listin.

Šedivá přivezla před několika týdny z Dánska dokument, který měl podle ní a některých dalších politiků dokázat, že Diagu nevznikla škoda kvůli Bojarovi, ale kvůli nesplaceným pohledávkám. Z materiálu, jehož kopii má deník Právo k dispozici, však údajně nic podobného nevyplývá.

Také tuzemský právník Diag Human Jan Kalvoda před několika týdny řekl, že i materiály, na jejichž základě Diag již dříve ve sporu uspěl, svědčí o roli české zdravotní správy. Tím je podle Kalvody míněn právě Bojarův dopis.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?